Düz örme kumaşlarda örgü yapısının oluşan kumaşın boyutları ve bazı fiziksel özelliklerine etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2003-10-03

Authors

Emirhanova, Nergiz

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada %80 Kuzuyünü -%20 Poliamid ipliklerle örülen atkılı örme dış giysilik kumaşlara uygulanan ondört farklı örgü yapısının kumaşların boyutları ve kumaşların boncuklanma eğilimi, aşınma dayanımı, patlama mukavemeti, hava geçirgenliği, eğilme uzunluğu ve FAST sistemi ile ölçülen kumaş özellikleri üzerine etkilerini belirlemek için yapılmış deneysel bir çalışma sunulmuştur. İlk bölümde çalışmanın amacı ve hedefleri sunulmuştur. İkinci bölümde konu ile ilgili kaynaklar özet halinde verilmiştir. Üçüncü bölümde çalışmalarda kullanılan kumaşların özellikleri, kullanılan test aletleri ve özellikleri verilmiş daha sonra çalışma yöntemi ve çeşitli kumaş özelliklerinin ölçüm yöntemleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde yapılan ölçümler sonucunda elde edilen bulgular verilmiştir. Beşinci bölümde ise bulgulardan yararlanılarak kumaşların boyutsal ve fiziksel özellikleri hakkında yorumlar yapılmıştır.
In this study, an experimental work is presented to determine the effects of fourteen different knit structures on the dimensions properties and bending rigidity, air permability, abrasion resistanse, bursting strength and pilling. Hand properties of 80%Lambswool -20% Polyamid flat knitted fabrics. In the first chapter the purpose and aims of the study are presented. In the second chapter a summary of the literature survey is given. In the third chapter, properties of fabrics used throughout the experimental work testing procedures and measurements of various fabric properties are explained. In the fourth chapter, experimental results are presented. In the fifth chapter with the aim of experimental results dimensional and physical properties of fabrics are discussed.

Description

Keywords

Örme kumaş, Boncuklanma, Aşınma dayanımı, Patlama mukavemeti, Hava geçirgenliği, Eğilme rijitliği, FAST sistemi, Knitted fabric, Pilling, Abrasion resistance, Bursting strengh, Air permability, Bending rigidity, FAST system

Citation

Emirhanova, N. (2003). Düz örme kumaşlarda örgü yapısının oluşan kumaşın boyutları ve bazı fiziksel özelliklerine etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.