Buji ateşlemeli bir doğalgaz motorunun performans optimizasyonu

Loading...
Thumbnail Image

Date

2003-12-31

Authors

Erkuş, Barış

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Buji Ateşlemeli Bir Doğalgaz Motorunun Performans Optimizasyonu. Bu çalışmada benzin ile çalışan buji ateşlemeli bir motorun gaz yakıtlı hale getirilmesinde, çalışma şartlarının optimize edilmesi için kullanılabilecek pc tabanlı bir sistemin yazılım ve donanım olarak gerçeklenmesi hedeflenmiştir. Kullanılacak gaz yakıtı ile ilgili parametreler söz konusu olduğunda, ileriye yönelik temiz ve yaygın motor yakıtı olacağı düşünülen doğalgaz esas olarak alınmıştır. Programla dili olarak Turbo C kullanılmış olup yazılım ile donanım birbirini tamamlar tarzda sunulmuştur. Donanım kısmı ise dört parça olarak ele alınmış, her parçanın görevleri, devre şemaları ve sistemin çalışmasının anlaşılabilmesi için gerekli bilgiler yine detay verilerek anlatılmıştır.
In this study we aimed t o built up a pc based system, both as software and hardware, suitable for using optimization of operational parameters of a gasoline engine while c onverted t o gas-powered engine. W hen fuel p roperties n eeded p roperties o f a relatively clean p rospect, n atural g as ( NG), h ave b een c onsidered. T urbo C h as b een used as program language. For a better understanding of the system software and hardware forms have supported each other. The hardware of the system has been explained as four different parts. Basic functions, circuit diagrams of the hardware parts and necessary information to understand functioning of the system have been given in detail.

Description

Keywords

Doğalgaz, Ateşleme sistemleri, Ateşleme zamanlaması, PC tabanlı otomasyon, Natural gas, Ignition systems, Ignition timing, PC based automation

Citation

Erkuş, B. (2003). Buji ateşlemeli bir doğalgaz motorunun performans optimizasyonu. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.