Giritli Sırrı Paşa'nın kelâmî görüşleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011-07-08

Authors

Çakmak, Abdullah

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Giritli Sırrı Paşa, 19. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin birçok vilayetinde valilik yapmış bir devlet adamıdır. Aynı zamanda tefsir ve kelâm ilmi başta olmak üzere birçok alanda eser vermiş bir âlimdir. Kelâm ilmine dair ilk eserini Taftazânî'nin Şerhu'l Akâidi'ni birtakım şerh ve haşiyeleriyle birlikte tercüme ederek oluşturmuştur. Bu eserinde Sırrı Giridî, kendi görüşlerini de Mütercim başlığı altında vermiştir. Daha sonra bu eserinde birtakım düzenlemeler yaparak Nakdü'l-Kelâm Fî Akâidi'l-İslâm adlı eserini oluşturmuştur. Sırrı Giridî, kelâm ilmine dâir eserlerini her ne kadar yeni ilm-i kelâm döneminde yazmış olsa da bu eserler onun geleneğe bağlı bir kelâmcı olduğunu göstermektedir. Sırrı Giridî'nin bir kelâmcı olarak dikkat çeken en önemli özelliği ise Ehl-i Sünnet'e itirazda bulunan Mu`tezile'nin görüşlerini tek tek inceleyip onlara cevap vermesidir.
Sırrı Pasha of Cretan is a statement who had lived in 19. Century and made governorship in many provinces of Ottoman State. Also he is a scholar who had produced works in many branchs first off all in Islamic theology and commentary sciences. He composed his first work on Islamic theology science translating Taftazânî’s “􀃹erhü’l-Akâid” with its some explanation and foodnote. Sırrı of Cretan in his this work presents his own visions under the title of “Li’l-Mütercim”. He later having made some arrangements in his this work, composed his work named “Nakdü’l-Kelâm Fî Akâidi’l-Islâm”. Although Sırrı of Cretan had written his works on Islamic theology science at the new period of Islamic theology science, these works show he was an Ismaic theologist bound to tradition. The most important feature of him atracting attention as an Islamic theologist is to answer Mu‘tezile which objects to Ehl-i Sunne, examining their visions one by one.

Description

Keywords

Osmanlı, Sırrı Paşa, Tefsir, Kelam, Şerh, Haşiye, Ottoman, Sırrı Pasha, Commentary, Islamic theology, Explanation, Foodnote

Citation

Çakmak, A. (2011). Giritli Sırrı Paşa'nın kelâmî görüşleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.