Propontis’in güneyindeki üç kent için lokalizasyon önerileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-11-23

Authors

Erpehlivan, Hüseyin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu makale, günümüzde Balıkesir ve Bursa illerinin (antik Hellespontos Phrygiası) Marmara Denizi (antik Propontis) güneyinde konumlanmış üç kent için lokalizasyon önerilerini içermektedir. Makale kapsamında, polis olarak anılan yerleşmelerin tarihçeleri ve konumları ile ilgili bilgiler de derlenerek sunulmaktadır. Öte yandan, söz konusu kentler için daha önce yapılmış farklı lokalizasyon önerileri de anılmıştır. Ayrıca makaleye konu olan kentlerin yakınlarında yer aldığı tahmin edilen Plakia ve Artaio Teikhos ile ilgili de ek bilgiler verilmektedir. Son olarak, yapılan araştırmalardan elde edilen seramikler ışığında yerleşmeler tarihlendirilmiş ve lokalizasyon teorileri geliştirilmiştir. Makale kapsamında yapılan değerlendirmeler sayesinde Dareion’un; Gündoğdu köyü yakınlarındaki Peladarion isimli, terk edilmiş Rum kasabası üzerindeki Çiftekaya Tepe’ye, Miletou Teikhos’un; Akçakoyun köyü yakınlarındaki etrafı surla çevrili Dedebayırı Tepe’ye, Skylake’nin; Yenice köyü yakınlarındaki Çalılıburun Tepe üzerine lokalize edilmesi önerilmektedir.
This article discusses localization suggestions for three cities which are situated to the south of the Marmara Sea (ancient Propontis), in Balıkesir and Bursa provinces (ancient Hellespontine Phrygia) today. Within the scope of the article, historical information and locations of the settlements referred as polis are also compiled. Various localization proposals have been made earlier are also mentioned in this text. In addition, information is given about Placia and Artaio Teichos, which should be located near the towns subject to the article. Lastly, settlements are dated with pottery sherds which were obtained from the surveys and localization theories are developed. It is suggested that Dareion should be localized on Peladarion (an abandoned Greek town) or named Çiftekaya today near Gündoğdu village (Bursa/Osmangazi), Miletou Teichos should be localized on a fortified hilltop named Dedebayırı near Akçakoyun village (Bursa/Karacabey) and Skylake should be localized on the Çalılıburun near Yenice village (Balıkesir/Bandırma) thanks to the evaluations made within the scope of the article.

Description

Bu çalışma, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Zeynep Erdem'in danışmanlığında Hüseyin Erpehlivan tarafından hazırlanan "Propontis'in güneydoğusunda M.Ö. 1. Binyıl yerleşmeleri ve mezar tipleri (M.Ö. 8-4. yüzyıllar)" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Hellespontos phrygiası, Mysia, Arkaik dönem, Akhaimenid dönem, Hellespontine phrygia, Bithynia, Archaic period, Achaemenid period

Citation

Erpehlivan, H. (2018). "Propontis’in güneyindeki üç kent için lokalizasyon önerileri". International Journal of Social Inquiry, 11(2), 115-134.