Tüketicilerin renk algısı ve cinsiyet: Pazarlama bakış açısından bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017-09-03

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Fiziksel objelerin sahip olduğu renkler, insanların duygularını, düşüncelerini hatta fizyolojilerini dahi farklı şekillerde etkileyebilmektedir. Pazarlama açısından renk unsuru, yeni ürün geliştirme ve ürün yönetimi, fiyatlama, dağıtım ve tutundurma gibi pazarlamanın hemen her aşamasında dikkatle kullanılması gereken önemli bir faktördür. Bu çalışmanın amacı, pazarlama açısından kişilerin renk algısını cinsiyet değişkenini de dikkate alarak ortaya koymaktır. Araştırma verileri yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Araştırma Bursa/Türkiye gerçekleştirilmiş olup, elde edilen veriler frekans analiziyle değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda tüketicilerin renk algısı ve renk algısındaki cinsiyet farklılıkları ortaya konmuştur. Eğer cinsiyet değişkeni de dikkate alınırsa, pazarlama yöneticileri üründe ve ambalajında, ülke orijinini ifade etmede, marka ve şirket imajı oluşturmada, reklam kampanyalarında ve mağaza (çevrimiçi ve çevrimdışı) atmosferini oluşturmada renkleri etkin bir şekilde kullanabilirler.
The colors possessed by physical objects can affect people’s feelings, thoughts, and even physiology in different ways. In terms of marketing, color is an important factor that must be used with care at almost every stage of marketing such as product development, product management, pricing, distribution and promotion. The purpose of this study is to reveal the color perception of the people in terms of marketing by considering the gender variable. Survey data were collected by face-to-face survey method. The study was carried out in Bursa city/Turkey and the obtained data were evaluated by frequency analysis. As a result of the analysis, color perception of consumers and gender differences in color perception are revealed. If gender is taken into consideration, marketing executives can effectively use colors in their products and packaging, expressing the country’s origin, creating brand and company image, creating advertising campaigns, and creating a store (online and offline) atmosphere.

Description

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Erkan Özdemir’in danışmanlığında Ayşe Bican Şen tarafından hazırlanan "Pazarlamada Renk Unsuru Ve Bir Araştırma" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Renk, Renk algısı, Renk tercihi, Pazarlama, Cinsiyet, Color, Color perception, Color preference, Marketing, Gender

Citation

Şen, A. B. ve Özdemir, E. (2015). "Tüketicilerin renk algısı ve cinsiyet: Pazarlama bakış açısından bir araştırma". International Journal of Social Inquiry, 8(1), 183-221.