Plevral efüzyonların transuda-eksuda ayrımında LDH, kolesterol ve bilirubinin tanısal değerleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1999

Authors

Özel, Sevil Konuk

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı'na başvuran 45 eksuda, 15 transudalı toplam 60 olgu (40 erkek, 20 kadın) çalışmaya alınmıştır. Transuda eksuda ayrımında plevral sıvı LDH, plevral sıvı kolesterol düzeyi plevral sıvı / serum kolesterol oranı ve plevral sıvı /serum bilirubin oranı Light kriterleri ve buradaki tüm parametrelerin tek tek kullanımı ile karşılaştırıldığında, çalışmamızdaki dört kriterin birlikte kullanılması ile transuda eksuda ayrımında diğerlerine göre en az hatalı sınıflamaya sebep olunmuştur. Ayrıca sensitivitesi, spesifitesi ve doğruluk oranı da en iyi olarak tespit edilmiştir. Bizce bu ayrımda rutinde kullanılmakta olan plevral sıvı LDH düzeyine total protein oranın eklenmesindense, plevral sıvı kolesterol düzeyi ve plevral sıvı / serum kolesterol oranı ile plevral sıvı / serum bilirubin oramnın eklenmesi daha anlamlı sonuçlar verecektir. Bu konuda daha fazla hastada daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu kanısındayız.

Description

Keywords

Kolesterol, Pleural effusion, Bilirubin, Plevral efüzyon, Bilirübin, Eksüda ve transüdalar, Exudates and transudates, Cholesterol

Citation

Özel, S. K. (1999). Plevral efüzyonların transuda-eksuda ayrımında LDH, kolesterol ve bilirubinin tanısal değerleri. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.