Uluslararası Çalışma Örgütü'nün felsefi zemini ve yapısı, örgütün küresel kapitalist sistemdeki pozisyonu ve politikaları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014-07-15

Authors

Sevgi, Hüseyin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Resmi olarak kuruluşu 1919 yılına denk gelse de Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) fikirsel arka planı 19. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bu bağlamda ILO'yu oluşturan ideolojik zemin, kendisine ilk olarak Sanayi Devrimi sonrasında ortaya çıkan sorunlara çözüm arama çabası içinde somut bir yer bulabilmiştir. Bu noktada, Sanayi Devrimi'nin yarattığı kötü çalışma koşullarına karşı iki temel düşünce sistemi geniş destek bulmuştur: Marksizm ve Reformizm. Başlarda Marksizm ile aynı çatı altında örgütlenen reformistler, Marksizm'in, kapitalist sistemi ortadan kaldırma amacıyla çeliştikleri için kendi uluslararası örgütlenmelerini oluşturmaya çalışmışlardır. Belirli bir aşamadan sonra bu iki düşünce sisteminin örgütleri uluslararası alanda rekabet etmeye başlamışlardır. Bu rekabetin somut dayanaklarından biri de I. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan Uluslararası Çalışma Örgütü olmuştur.
Despite the International Labour Organization (ILO) was established in 1919, the origin of the ILO goes back to end of the nineteenth century. In those days there was an powerful alternative unlike today: International Workingmen's Association (often called the First International) which was the Marxist organization. Since end of the nineteenth century there is a struggle between Marxist and Reformist organizations but is not strong today. Though not specifically provided much in academic writing, ILO is in this struggle and it is represents an ideology that is biggest part of global capitalism today.

Description

Keywords

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Reformizm, Marksizm, İdeoloji, Kapitalizm, International Labour Organization (ILO), Ideology, Marxism, Reformism, Capitalism

Citation

Sevgi, H. (2014). Uluslararası Çalışma Örgütü'nün felsefi zemini ve yapısı, örgütün küresel kapitalist sistemdeki pozisyonu ve politikaları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.