Postmodern dönemde epistemolojik hakikat sorunu: Baudrillard örneği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014

Authors

Güzel, Mehmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Hümanist özneyi merkeze alan rasyonalist ve tekabüliyetçi modern bilgi anlayışı postmodern dönem ile birlikte yeni bir görünüm kazanmaktadır. Modern dönemdeki nesnelleştirme ve genelleştirme, eleştiriye tabi tutularak bilgide gerçekliğin tekilliğine vurgu yapılmaktadır. Postmodern dönemde nesnel ve genel–geçer bir bilginin imkânından söz etmenin pek de mümkün olmadığı görüşü hâkimdir. Bu görüş, Baudrillard'ın düşüncesinde de özgün bir biçim alarak karşımıza çıkar. Bu doğrultuda özellikle Baudrillard ele alınarak ve onun kavramsallaştırmaları ile birlikte bilgide çoğulculuğun ve nesnel bir bilginin zorluğu gösterilmeye çalışılacaktır. Dolayısıyla Baudrillard'ın Simülasyon teorisiyle hem postmodern dünyayı eleştiren, hem de bir yandan onu cisimleştiren özgün bir düşünce ortaya koyduğu gösterilmeye çalışılacaktır. Böylelikle epistemolojik hakikat sorununun postmodern dönemde aldığı biçim de irdelenmeye çalışılacaktır.
Rationalist modern understanding of knowledge which is based on correspondence and is grounded on humanistic subject gains a new sight with postmodern era. The objectifying and generalizing of knowledge in the modern era has been criticised and singularity of reality in knowledge is emphasized. The opinion in postmodern era prevails that it's not all that possible to talk about the possibility of objective and universal knowledge. We encounter this view in an original form in Baudrillard's thought. Accordingly we will try to show the difficulty of plurality and objective knowledge in epistemology by focusing on Baudrillard and his conceptualizations. Therefore we will try to show that Baudrillard theorizes an original thought which criticises the postmodern world while embodying it with his Simulation Theory. By this way we will try to examine thoroughly the form which the epistemological problem of truth takes in postmodern era.

Description

Keywords

Epistemoloji, Hakikat, Postmodernizm, Simülasyon, Simülakr, Epistemology, Truth, Postmodernism, Simulation, Simulacr

Citation

Güzel, M. (2014). Postmodern dönemde epistemolojik hakikat sorunu: Baudrillard örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.