Bilgisayar destekli kalıp tasarımı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2000-01-17

Authors

Gürarda, Arda

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, günümüzde kullanımı artmakla olan sac parçaların üretiminde kullanılan kalıpların tasarımı ve sac parçaların işlem planlaması üzerinde durulmuştur. Kesme kalıbının tasarımında oplimizasyon teknikleri ve paraınelrik tasarım yöntemleri kullanılarak tasarımın hızı ve doğruluğu artlırılınaya çalışılmıştır. İşlem planlama kısmında, işlemler, bükme öncesi, bükme işlemleri ve bükme sonrası olmak üzere 3 ana gruba ayrılmışlardır. Bu çalışmada en çok bükme işlemlerinin kendi aralarında sıralanması üzerinde durulmuş ve bu amaçla geliştirilen iki ayrı yöntem anlatılmış, örnek parça üzerinde bu yöntemler gösterilmiştir.
The die design and process planning of sheet mclal parts arc two major subjects of this thessis. Consuming of sheet metal parts arc rapidly increasing in nowadays industry. Optimization techniques and parametric design steps are used to automate and enhance the efficiency of die-design steps. In process planning, operations of sheet metal parts are divided to three main groups; (1) Pre-bend processes, (2) bending processes and (3) post-bend processes. In this research, the main issue was to determine to optimum sequencing of bending operations. Two different approaches, precedence constraint based method and critical tolerance oriented method, were presented, and experimental results for sample sheet mclal parts are given to show the validity of proposed algorithm.

Description

Keywords

Sac parçalarda proses planlama, Parametrik tasarım, Kalıp tasarımı, Optimizasyon, Sheet metal process planning, Optimization, Die design, Parametric design

Citation

Gürarda, A. (2000). Bilgisayar destekli kalıp tasarımı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.