Gıda işletmelerinde kullanılan bazı dezenfektanların mikroorganizmalar üzerine etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2000-01-17

Authors

Şenel, Yasemin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada gıda sanayii açısından büyük önem taşıyan ve son yıllarda kullanımı gittikçe artan dezenfektanların, dezenfektan konsantrasyonuna ve uygulama süresine bağlı olarak mikroorganizmalar üzerine etkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Materyal olarak, kimyasal bileşimleri farklı üç dezenfektan ve kontrol grubu olarak da fenol kullamlmıştır. Kullanılan dezenfektanlar klor bazlı, quarterner amonyum (QAC) bazlı ve alkol bazlıdır. Kullanılan mikroorganizmalar ise Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Enterobacter aerogenes ve Bacillus cereus'tuv. Klor bazh, QAC bazlı dezenfektanlar ve fenol için %0.5, %1, %1.5 ve %2 konsantrasyonu kullanılmış alkol bazlı dezenfektan direkt olarak uygulanmıştır. Uygulama belirli aralıklarla ve en çok 60 dakikaca kadar yapılmıştır. Araştırma sonucunda dezenfektan etkisinin konsantrasyona ve zamana bağlı olarak değiştiği saptanmıştır. Dezenfektanlara en duyarlı mikroorganizmaların Staphylococcus aureus ve Enterococcus faecalis olduğu gözlenirken en dayanıklı mikroorganizma Bacillus cereus olarak saptanmıştır. Bu çalışmaların sonucunda en etkili dezenfektanın, alkol bazlı olduğu ve bunu sırasıyla klor bazlı ve QAC bazlı dezenfektanların takip ettiği belirlenmiştir.
In recent years food industry has focused on using of disinfectants. Therefore, it was aimed to determine the effect of disinfectants on microorganisms with reference to disinfectant concentration and application period. As material, chemically different three disinfectant andjphenol, as control, was used. The disinfectants consisted of chloride, quarterner ammonium compounds and alcohol. The microorganisms used were Escherichia coli^ Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Enterobocter aerogenes and Bacillus cereus. For disinfectants consisted of chloride, QAC and phenol were used as 0.5%, 1%, 1.5% and 2%, concentrations whereas alcohol was used directly. Disinfectants applied at predetermined intervals and for maximum period of 60 minutes. It was determined that the effect of disinfectant varied accordance to concentration and application time. The most sensitive microorganisms were Staphylococcus aureus and Enterococcus faecalis, whilst Bacillus cereus was found to be durable. As a result of this study, it was determined that disinfectant was consisted of alcohol and respectively chloride and QAC.

Description

Keywords

Dezenfektan, Mikroorganizma, Disinfectant, Microorganism

Citation

Şenel, Y. (2000). Gıda işletmelerinde kullanılan bazı dezenfektanların mikroorganizmalar üzerine etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.