Kadın tüketicilere yönelik pazarlama stratejileri ve Bursa ilinde bir uygulama

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005

Authors

Özdemir, Erkan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde kadınların ekonomik yasama daha fazla katılmaları, onların aile satın alma kararlarına katılmalarının ötesinde kendi satın alımlarını da yapma gücüne sahip olmalarına neden olmaktadır. Kadınlar kromozom, hormon ve beyin yapısı açısından olduğu kadar dikkat ve odaklanma, ayrıntılı düşünme ve yetenek açısından da erkeklerden farklıdırlar. Bu farklılıklar kadınların erkeklerden tüketici davranışlarında da farklılıklar göstermesine neden olmaktadır. Bu tüketici davranış farklılıkları insan ilişkilerinde, bireysel ve toplumsal davranışlara tepkilerde, ayrıntılara önem vermede, eksiltmek yerine ek bilgi araştırmada, en iyi sonucu aramada, özetlemeye karsılık ayrıntıları öğrenme isteğinde, konuşma şekillerinde ve ilişkileri oluşturmada ortaya çıkmaktadır. Kadın tüketicilere yönelik hedef pazarlama stratejisinde ilk olarak heterojen olan kadın tüketici pazarı homojen olan alt bölümlere ayrılmaktadır. Farklı özelliklere sahip kadın tüketici pazarı bölümlerine göre isletmeler ürün ve hizmetlerine uygun hedef pazarlarını seçmektedirler. Seçilen hedef pazara yönelik olarak uygulanacak pazarlama karması stratejileri de erkek tüketicilerden farklılıklar göstermektedir. Pazarlama stratejilerindeki farklılıklar ürünün konumlandırılması, marka kimliğinin oluşturulması, ürün yenilikleri, ambalajlama ve etiketleme ile birlikte fiyatlama, dağıtım, reklam ve kişisel satış stratejilerinde olmaktadır. Kadın tüketicilere yönelik olarak bu tez çalışmasında kadın tüketicilerin satın alma karar stilleri Bursa ili merkezinde yer alan iki büyük alışveriş merkezine gelen kadın tüketiciler üzerinde araştırılmıştır. Araştırma bulgularına göre yapılan faktör analizi ile kadın tüketicilerin satın alma karar stillerinin boyutları ortaya konmuştur. Bu boyutlara göre kadın tüketiciler, mükemmeliyetçi/yüksek kalite bilinçli tüketiciler, marka bilincine sahip tüketiciler, moda bilinci olan tüketiciler, eğlence-haz bilinci olan tüketiciler, seçiminden kafası karışan tüketiciler, marka sadakati olan tüketiciler ve değişiklik/yenilik arayan tüketiciler seklinde satın alma davranışının en temel yedi zihinsel özelliğine sahiptir.
Nowadays, more participation of women in the economic life provide them with “a purchasing power”. This power enables them to purchase for themselves and at the same time in the name of their family. Like differences in cromozoms, hormons and structure of brain between men and women; women also have different characteristics in attention and focusing, detailed thinking and skills. These differences create different consumer behaviors in terms of sex. These differences in consumer behaviors in terms of sex can be seen in human relations, reactions to the individual and social behaviors, giving importance to the details and extra knowledge, searching perfect solutions, conversation styles and creating relationships. In the target marketing strategies to women consumers, first action is dividing the heterogenized women market in the more homogenized subparts. Organizations select appropriate target markets for their product and services according to related women consumer markets. Selected marketing mix strategies are different when they are compared with men consumer markets. Differences in marketing strategies include differences in product positioning, creating brand identity, product innovations, packaging, pricing, distrubition, advertising and personal selling strategies. In this thesis, purchasing decision styles of women consumers have been searched by collecting data from two big shopping centers in the center of Bursa where women consumers come. By implementing factor analysis, dimensions of purchasing decision styles of women consumers were being specified. According to these dimensions, women consumers have 7 main mental characteristics of purchasing behavior like being perfectionistic/high quality conscious consumers, brand conscious consumers, fashion conscious consumers, recreational-hedonistic conscious consumers, confused by overchoice consumers, brand loyal consumers, searching change and innovation consumers.

Description

Keywords

Kadın tüketiciler, Kadın tüketicilere yönelik pazarlama stratejileri, Kadın tüketici pazarının bölümlendirilmesi, Faktör analizi, Women conusumers, Marketing strategies to women consumers, Segmentation of women consumer’s market, Factor analysis

Citation

Özdemir, E. (2005). Kadın tüketicilere yönelik pazarlama stratejileri ve Bursa ilinde bir uygulama. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.