Gelişmekte olan ülkelerde dış ticaretin vergilendirilmesi ve Türkiye uygulaması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1995

Authors

Arslan, Murat

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Gelişmekte olan ülkelerin asıl amaçlan KALKINMA'dır. Kalkınma ise sağlıklı ve yeterli FİNANSMAN gerektirmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde servet ve gelir etkin bir şekilde vergilendirilmediğinden genelde; KAMUSAL gelirler dolaylı vergilerle karşılanmaktadır. Bunlar arasında dış ticarete dayalı vergiler ve bunlar içinde de gümrük vergileri önemli bir oran teşkil etmektedir. Yüzyılımızın ortalanna kadar gümrük vergilerinin amacı HİMAYE'ye yönelik iken günümüzde himayecilik gayesi yerini FİSKAL nedenlere terketmekte dolayısıyla korumacılık ve düzenleyicilik amacına yönelik dış ticaret vergilerinin yerini gelir amaçlı dış ticaret vergileri almaktadır. Bu nedenle gelişmekte olan ülkelerde ithalat aşırı derecede vergilendirilirken ihracat artırılarak daha fazla gelir getirmesi için çeşitli müşevviklerle uyarılmaktadır. Konuya Türkiye açısından baktığımızda; aynı karakter ve VERGİSEL yapıdaki benzerliği görmekteyiz. Amaç ise büyük ölçüde gelir temin etmektir. Bunu özellikle bugün ithalattan alınan (KDV, Gümrük Vergisi, Ek Gümrük Vergileri, Toplu Konut Fonu, Destekleme ve Fiat İstikrar Fonu, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu, Tütün Fonu, Madencilik Fonu, Sınır Ticareti Fonu, Serbest Bölge Tesis Fonu, Savunma Sanayiini Geliştirme ve Destekleme Fonu, İhracatı Teşvik Fonu, Ek Pirimler, Stopaj, Bandrol Ücreti) ve sayıları ondördü bulan mükellefiyetlerle ithalat vergilendirilirken ihracatta çeşitli (ihracat-yatırım ve vergisel) teşviklerle desteklenmekte ve Türkiye'de dış ticaretin vergilendirilmesi PÜLÜRALİST bir karakter sergilemektedir.

Description

Keywords

Dış ticaret vergileri, Foreign trade taxes, Finans, Finance, Gümrük vergisi, Customs tax, Ticaret, Trade, Vergilendirme, Taxation, İhracat, Export, İthalat, Import

Citation

Arslan, M. (1995). Gelişmekte olan ülkelerde dış ticaretin vergilendirilmesi ve Türkiye uygulaması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.