Benzenin karaciğer glutatyon s-transferaz enzim aktivitesine in vitro etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2001-07-20

Authors

Arı, Fatma

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, karsinojen ve toksik bir ajan olarak bilinen benzenin karaciğer Glutatyon S-transferaz (GST) enzimi üzerine etkisi in vitro çalışıldı. GST enzim aktivitesi, l-kloro-2,4-dinitrobenzen-glutatyon (CDNB-GSH) konjugatının oluşumu spektroskopik olarak izlenerek belirlendi. Sonuçlarımız, GST konjugasyon aktivitesi ile benzen konsantrasyonu ve reaksiyon zamanı arasında ters bağlantı olduğunu gösterdi. Enzimin CDNB için Vmax ve Km değerlerinde değişiklikler gözlendi. Elde edilen sonuçlar, GST enziminin CDNB-GSH konjgasyon reaksiyonunu benzenin karışık inhibisyon mekanizması ile inhibe ettiğini gösterdi.
In this study, the effect of benzene which is known as a carcinogen and toxic agent on liver Glutathione S-transferase (GST) enzyme was studied in vitro. GST enzyme activity was determined by following the formation of l-chloro-2,4- dinitrobenzene -Glutathione (CDNB-GSH) conjugate with spectroscopic method. Our results showed that there is an inverse correlation between GST conjugation activity and concentration of benzene, and reaction time. Variations in the Vmax and Km value for CDNB of the enzyme was observed. The results obtained showed that GST activity for CDNB-GSH conjugation reaction was inhibited with mixed reaction mechanism by benzene.

Description

Keywords

Benzen, Glutatyon, Glutatyon S-transferaz, Benzene, Glutathione, Glutathione S-transferase

Citation

Arı, F. (2001). Benzenin karaciğer glutatyon s-transferaz enzim aktivitesine in vitro etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.