Ailenin psikolojik yapısı ile gençlerin benlik kavramı arasındaki ilişkinin kurulması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1999

Authors

Berkem, Nuri

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmada aile içi iletişim, yönetim, duygusal bağlam, birlik ve ailenin yetkinliği kavramlarını içeren ailenin psikolojik yapısı ile, gençlerin benlik kavramı arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Model olarak korelasyon türü ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında, Piers-Harris' in Çocuklarda Öz Kavramı ölçeği ve Aydan Gülerce tarafından geliştirilen, Aile Yapısını Değerlendirme Aracı kullanılmıştır, ölçekler Nuri Erbak İlköğretim Okulu ve Lisesi' nde 12 yaşındaki 61 kız ve 60 erkek, 16 yaşındaki 55 kız ve 60 erkek olmak üzere toplam 236 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırma verilerinin istatistiksel çözümlenmesinde, Pearson Korelasyon Katsayısı ile ilişkiler incelenmiş, karşılaştırmalarda da Student t testi kullanılmıştır. Bulgular tablolar halinde özetlenmiştir. Araştırmanın sonucunda aile içi iletişim, duygusal bağlam, yönetim, birlik, ailenin yetkinliği ve toplam Aile Yapısını Değerlendirme Aracı (AYDA) puanları ile bu ailelerin gençlerinin benlik kavramı puanları arasında tüm örneklemde p < 0.01 düzeyinde anlamlı ve olumlu korelasyonlar bulunduğu görülmüştür. İlişkiler yaş ve cinsiyet gruplarında incelendiğinde ise 12 ve 16 yaş grubu erkeklerde yetkinlik puanları ile benlik kavramı puanları arasında; 12 76yaş kızlarda duygusal bağlam puanları ile benlik kavramı puanları arasında; 12 yaş erkeklerde de iletişim puanları ile benlik kavramı puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bunların dışındaki gruplarda ise iletişim, yönetim, birlik, duygusal bağlam, yetkinlik ve toplam AYDA puanları ile benlik kavramı puanlan arasında anlamlı ve olumlu korelasyonlar bulunduğu görülmüştür.

Description

Keywords

Aile, Measurement and evaluation, Family, Aile içi ilişkiler, Family relations, Ana-baba-genç ilişkileri, Parents-adolescent relations, Benlik kavramı, Self concept, Gençler, Youngs, Psikolojik durum, Psychological status, Ölçekler, Scales, Ölçme-değerlendirme

Citation

Berkem, N. (1999). Ailenin psikolojik yapısı ile gençlerin benlik kavramı arasındaki ilişkinin kurulması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.