Cervical omur tümörlerinin bölge biyomekaniğine etkilerinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2001-02-13

Authors

Kesici, Mustafa Yiğiter

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

İnsan boyun omurunda oluşacak tümörün , omurganın farklı konumlarında bölge biyomekaniğine etkisini görmek amacıyla , boyun bölgesinde olan bir omur modellenerek analizi yapılmıştır. Bu amaçla omur modelinin oluşturulmasında bilgisayarlı tomografi (CT) görüntülerinden yararlanılmıştır. Model oluşturmada bilgisayarlı tomografi görüntülerinin yanı sıra , Microsoft Photo Editör , Paint , Design CAD ve ANSYS programlan kullanılmış olup , sağlam ve tümörlü omurların analizleri ise ANSYS programında yapılmıştır. Yapılan bu işlemler sonucunda , sağlam ve tümörlü omurların , omurganın farklı konumlarında ne kadar yer değiştirme ve eşdeğer gerilmelere maruz kaldığı görülmüştür.
In this study a vertebra located on the cervical spine has been modelled and analysed in order to see the effects o f a tumour över the cervical spine for the various portions o f the vertebra. Views through computed tomography has been utilied while modelling the vertebra. Sofhvare used in this study were Microsoft Photo E ditör, P aint, Design CAD and ANSYS , where as ANSYS has been used primarity for the analysis of healty and infected vertebra . The result o f this study were the magnitude as well as comparasion of the stress and displacement o f healty and infected vertebra.

Description

Keywords

Omur, Omurga, Boyun omurgası, Tümör, Sonlu elemanlar metodu, Analiz, Vertebra, Spine, Cervical spine, Tumour, Finite elements method, Analysis

Citation

Kesici, M. Y. (2001). Cervical omur tümörlerinin bölge biyomekaniğine etkilerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.