Toprak özelliklerinin belirlenmesinde spektrofotometrik yansımalardan yararlanma olanakları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012-12-26

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Hassas tarım bileşenlerini kullanılarak toprak özelliklerinin belirlenmesi ile toprak yönetimi ve korumasının etkilerini artırmak ve tarımsal girdi maliyetlerini azaltmak amaçlanmaktadır. Toprak fiziksel ve kimyasal özelliklerinin hızlı ve güvenilir bir biçimde belirlenerek toprak haritalaması amacı ile değerlendirilmesinde spektrofotometrelerden elde edilen yansıma değerleri kullanılabilmektedir. Spektrofotometreden elde edilen yansıma değerlerinin hassas tarım uygulamalarında kullanılabilmesi için tam çapraz doğrulamalı (full cross-validation) kısmi en küçük kareler (partial least square-PLS) regresyon analizi uygulanarak toplam modeli oluşturmak gerekmektedir. Yapılan regresyon analizi sonucunda oluşturulan modele ait R2 değerlerine bağlı olarak belirlenmesi istenen toprak özelliği ile ilgili tahmin edilebilirlik durumu incelenmektedir. Bu araştırmada toprak özelliklerinin belirlenmesinde spektrofotometreden yararlanma olanakları incelenmiştir.
The application and usage of precision agriculture technologies targeted reduction of agricultural input and improvement of effects of soil management and conservation. Spectrophotometers are used for fast and accurate measurement of soil physical and chemical properties to create soil mapping. To use reflection values obtained from spectrophotometer for precision agriculture application, Partial least squares (PLS) regression analyses with full crossvalidation were performed to establish a model. Regression results show that the predictability performance of the model for desired soil properties. In this research possibilities of using spectrophotometer to determine soil properties have been examined.

Description

Keywords

Toprak özellikleri, Spektrofotometre, Hassas tarım, Soil properties, Spectrophotometer, Precision agriculture

Citation

Tekin, Y. ve Tümsavaş, Z. (2012). "Toprak özelliklerinin belirlenmesinde spektrofotometrik yansımalardan yararlanma olanakları". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2), 37-45.