Pterin -6- carboxylic acid'in değişik estrus evrelerinde hipofiz ve pineal ultrastrüktürü üzerine etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1987

Authors

Üner, Mustafa

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada bir pteridin türevi olan pterin-6-car-boxylic acid' in Estrus siklusunun estrus, diestrus ve pro- estrus evrelerinde sıçanların hipofiz ve pineal ultrastrüktürü üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Deneyde ergin dişi sıçanlar kullanılmış olup deney grubu pterin-6-carboxylic acid 5 ug/kg'lık tek doz halinde verildi. Pterin-6-carboxylic acid'in akut etkisini göstermek için sıçanlar enjeksiyondan 1 saat sonra dekapite edildi. Diseksiyonla çıkarılan hipofiz ve pineal bezleri E. M. için takibe alındı. Ultrastrüktürel inceleme sonunda pterin-6-carboxylic acidin hipofiz prolaktin hücrelerine stimulan etki yaptığı, gonadotropik hücreleri ise etkilemediği ortaya konmuştur. Pterin-6-carboxylic acid 'in pineal üzerine etkilerinin ise siklusun farklı fazlarına göre biçimlendiği anlaşılmıştır.

Description

Keywords

Hipofiz bezi, Karboksilik asitler, Pineal bez, Pteridinler, Östrus, Pituitary gland, Carboxylic acids, Pineal gland, Pteridines, Estrus

Citation

Üner, M. (1987). Pterin -6- carboxylic acid'in değişik estrus evrelerinde hipofiz ve pineal ultrastrüktürü üzerine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.