Batı Anadolu Bölgesi domates üretim alanlarında görülen stolbur hastalığının tohumla taşınıp taşınmadığı ile ilgili bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012-06-30

Authors

Özdemır, Nilay
Saygılı, Hikmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Domates (Lycopersicum esculantum Mill), ülkemizde üretimi yapılan sebzeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Ülkemizde domates üretiminin en çok yapıldığı Batı Anadolu Bölgesi’nde domates stolbur hastalığı’nın yoğun olarak görüldüğü Bursa ve Çanakkale illerinin domates üretimi yapılan ilçe ve köylerinde survey çalışmaları yapılmıştır. Stolbur hastalığının görüldüğü dönemde araziden toplanan stolbur hastalığı belirtisi veren domates bitkilerinden ve sağlıklı bitkilerden alınan domates tohumları materyal olarak kullanılmıştır. PCR yöntemi ile P1/P6, P1/P7 üniversal primer setleri kullanılarak stolbur hastalığının varlığı saptanmaya çalışılmıştır. Çalışmalarımız sonucunda, domates stolbur hastalığının, yoğun olarak görüldüğü bölgeler saptanmış ve domates stolbur hastalığının tohumla taşınmadığı sonucuna varılmıştır.
Tomato (Lycopersicum esculantum Mill), is one of the most important vegetable crops in our country. A survey was carried out in tomato production areas, especially in Western Anatolia region, Bursa and Çanakkale. Tomato seeds were collected from tomato fields with stolbur disease observed. They were used as a material. Total genomic DNA were isolated from seeds and tomato plants and then amplified by universal primer sets (P1/ P6 and P1/P7) spesific for phytoplasma . The results showed that the role of the seed in spreading of stolbur disease in tomato was not confirmed.

Description

Bu çalışma, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Hikmet Saygılı'nın danışmanlığında Nilay Özdemır tarafından hazırlanan "Batı Anadolu bölgesi domates üretim alanlarında görülen stolbur hastalığının yaygınlığının belirlenmesi, tanılanması ve taşınma yolları üzerinde çalışmalar" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Domates, Stolbur, Tohum, Fitoplazma, Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR), Tomato, Stolbur, Seed, Phytoplasma, Polymerase Chain Reaction (PCR)

Citation

Özdemır, N. ve Saygılı, H. (2012). "Batı Anadolu Bölgesi domates üretim alanlarında görülen stolbur hastalığının tohumla taşınıp taşınmadığı ile ilgili bir araştırma". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1), 63-72.