Karalahana (Brassica oleracea L. var. acephala), pazı (Beta vulgaris L. var. cicla) ve ıspanak (Spinacia oleracea L.) yapraklarının bazı teknik özellikleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012-03-27

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada yaprak özellikleri açısından benzer olan karalahana, pazı ve ıspanak bitkilerinin yenen kısımları olan yapraklarına ait en, boy, kalınlık, yüzey alanı, ağırlık, hacim, özgül ağırlık ve yuvarlaklık oranı gibi boyutsal özelliklerin yanı sıra, renk kriterleri (L, a, b, C ve α), nem ve kül miktarları gibi yapısal özellikleri de ölçülmüştür. Yeşil yapraklı kış sebzeleri olmasıyla bilinen bu üç sebzenin genişlik, kalınlık, uzunluk, yuvarlaklık oranı, yaprak alanı, hacim ve ağırlık gibi bazı boyutsal özelliklerinde benzerlik bulunmuştur. Özgül Ağırlık, yoğunluk ve yuvarlaklık oranı gibi boyutsal özellikleri ile renk (L, a, b, C, α), nem ve kül miktarı gibi yapısal özelliklerinde ise farklılık (p<0.01) olduğu saptanmıştır.
In this study; width, height, thickness, surface area, weight, volume, specific weight and roundness of eatable parts of collards, swiss chard and spinach which have similar leaf properties were measured. Color features (L, a, b, C and α), moisture and ash amount of those plants were also measured. It is found that those three vegies which are known as green leafy vegies had similar features in respect to width, height, thickness, roundness, leaf area, volume and weight. It is found that difference of specific weight, density, roundness, color, moisture and ash amount were (p<0.01).

Description

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Rasim Okursoy'un danışmanlığında İlknur Alibas tarafından hazırlanan "Bazı tarımsal ürünlerin farklı ön soğutma yöntemleri ile soğutulmasında işletim ve tasarım parametrelerinin belirlenmesi" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Boyutsal özellikler, Ispanak, Karalahana, Pazı, Yapısal özellikler, Dimensional properties, Spinach, Collards, Chard, Structural properties

Citation

Alibas, İ. ve Okursoy, R. (2012). "Karalahana (Brassica oleracea L. var. acephala), pazı (Beta vulgaris L. var. cicla) ve ıspanak (Spinacia oleracea L.) yapraklarının bazı teknik özellikleri". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1), 39-48.