Kurumsal itibarın bireylerin kurumda kalma davranışı üzerindeki etkisini incelemeye yönelik bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-07-31

Authors

Seren, Fatma

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde itibar kurumlar için önemli bir kaynak olarak karşımıza çıkmaktadır. İtibar kurumların hem iç paydaşları hem de dış paydaşları ile olan ilişkilerinde önemli bir yere sahiptir. Kurumların iç paydaşlarından olan çalışanlar, kurumların hayatta kalması için stratejik öneme sahiptir. Bu çalışmada bireylerin algıladıkları kurumsal itibarın, bireylerin çalıştıkları kurumda kalma davranışları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Türkiye genelinde faaliyet gösteren, kar amacı gütmeyen bir kuruluşun İstanbul ilindeki 175 gönüllü çalışanı üzerinde araştırma yapılmıştır. Çalışanların örgütsel itibar, örgütsel bağlılık, örgütsel özdeşleşme ve kurumda kalma niyeti düzeyleri ölçekler aracılığı ile tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre örgütsel itibar ile örgütsel bağlılık, örgütsel özdeşleşme ve kurumda kalma niyetinin pozitif yönlü ilişkili olduğu tespit edilmiştir.
The reputation is an important resource for the organizations. Also it has an important position in the relationship between organizations and the internal/external stakeholders of the organizations. The employees ,who are one of the internal stakeholders of the organizations, have strategic importance about the surviving of the organizations. This study analyzes the effect of the perception of the corporate reputation on the intention to stay in an organization. This study is implemented on the 175 voluntary employees who work at the non-profit organization in İstanbul. The non-profit organization is operating throughout Turkey. The perception of the corporate reputation, organizational commitment, organizational identification and the intention to stay in an organization were determined by using of the scales. According to research results, the corporate reputation has a positive relationship with organizational commitment, organizational identification and the intention to stay in an organization.

Description

Keywords

Kurumsal itibar, Corporate reputation, Örgütsel bağlılık, Örgütsel özdeşleşme, Kurumda kalma niyeti, Organizational commitment, Organizational identification, Intention to stay in an organization

Citation

Seren, F. (2019). Kurumsal itibarın bireylerin kurumda kalma davranışı üzerindeki etkisini incelemeye yönelik bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.