Hemiplejik hastaların rehabilitasyonunda brunnstrom ve NEH (Normal eklem hareketleri) tedavi yöntemlerinin karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1986

Authors

Dardağan, Nurten

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüz dünyasında yaşam süresinin uzaması sonucu sakatlayıcı özelliği bulunan hemiplejinin görülme oranının artması, bu konuda karşılaştırmalı çalışmaların az olması ve klinik deneyimimizi arttırmak amacıyla 25 hemiplejik hastada Brunnstrom ve NEH tedavi yöntemlerini karşılaştırdık. Yaptığımız çalışmada 1) Kontraktür oluşumu açısından deney ve kontrol gruplarımız arasında önemli bir fark bulunamamıştır. 2) Motor güç ve spastisite açısından deney grubumuz da daha iyi sonuçlar elde ettik. 3) Deney grubumuzdaki hastalarımızın % 100ü, kontrol grubumuzdaki hastalarımızın % 69u yürüme eğitimini, tamamladı. 4) Üst extremite ve el fonksiyonları açısından deney grubumuzdaki hastalarımız daha başarılı oldu. 5) Sağ hemiplejik hastalar, sol hemiplejik hastalardan daha hızlı iyileşme sağladı. 6) Yaşın rehabilitasyonda çok önemli bir faktör olmadığını eğitim seviyesinin rehabilitasyon sonucunu olumlu yönde etkilediğini gördük. 7) Rehabilitasyona erken başlama ile rehabilitasyonda daha iyi sonuçlar elde ettik. Hemiplejide tedavinin standartlaştırılmaması, hastanın var olan problemlerine en uygun tedavi yöntemlerinden biri veya bir kaçını birlikte, özellikle flask devrede NEH, spastisite gelişmeye başladıktan sonra Brunnstretm, Bobath, PNF tedavi yöntemlerinin kullanılması gerektiği sonucuna vardık.

Description

Keywords

Brunnstrom yöntemi, Eklemler, Hemipleji, Rehabilitasyon, Brunnstrom scale, Joints, Hemiplegia, Rehabilitation

Citation

Dardağan, N. (1986). Hemiplejik hastaların rehabilitasyonunda brunnstrom ve NEH (Normal eklem hareketleri) tedavi yöntemlerinin karşılaştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.