D2 çeliğinden üretilmiş ve değişik şartarda plazma nitrürlenmiş zımbaların aşınma davranışının incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007

Authors

Saraçoğlu, Murat Hayri

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Plazma ile yüzey işlemleriyle malzemenin yüzey ve yüzeye yakın bölgelerinin yapısal özellikleri değiştirilerek aşınma, korozyon direnci ve yorulma mukavemeti artırılır. Plazma nitrürasyonu ile yüzeyi sertleştirilen D2 çeliğinin kuru sürtünmeli şartlarda aşınma deneyi yapılmıştır. Plazma nitrürasyon işleminde, süre ve basınç işlem değişkenleri olarak kullanılmıştır. Plazma nirürasyonu ile aşınma dayanımında önemli artışlar elde edilmiştir. Aşınma dayanımı ile sertlik arasında bir ilişki belirlenememiştir.
The surface treatments with plasma improve the wear, corosion resistance and fatigue strength by change properties of surface and near-surface region of material. Dry sliding wear tests were carried out on a plasma nitrided steel. Plazma nitriding process variables included time and pressure. It was found that the wear resistance improved considerably after the plazma nitriding process. No correlation could be detected between the wear resistance and hardness.

Description

Keywords

Plazma nitrürleme, Triboloji, Takım çeliği, Plasma nitriding, Tribologie, Tool steels

Citation

Saraçoğlu, M. H. (2007). D2 çeliğinden üretilmiş ve değişik şartarda plazma nitrürlenmiş zımbaların aşınma davranışının incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.