Tek iplikli düz, yuvarlak ve çözgülü iplikli örme kumaşların konfeksiyon farklılıklarının incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1999-06-21

Authors

Akaydın, Muhammet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Türkiye'nin ihracatında en büyük paya sahip olan tekstil ve konfeksiyon sanayiinde, özellikle örme kumaşlardan üretilen mamul konfeksiyon ürünleri büyük yekun oluşturmaktadır. Bu oran, her geçen gün hızla artmaya devam etmektedir. Günümüzde, miktar olarak üretimden daha çok, kaliteli ve katma değeri daha yüksek olan ürünlerin talep edilmeğe başlanıldığı bilinmektedir. Bu nedenle; yapılan bu çalışmada; düz-triko, yuvarlak ve çözgülü örme kumaşlardan dikilen konfeksiyon mamullerinin, kumaşlarının örülmesi, boya ve terbiyesi, konfeksiyon hazırlık işlemleri, konfeksiyonu ve kullanımları sırasında yaşanan problemler incelenmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur. Çalışmada; örme makinesinde örülen kumaşların konfeksiyon işlemlerinde elde edilen bilgiler; düz, yuvarlak ve çözgülü örme makinelerinde örülen kumaşlar, örme makinesine göre kendi aralarında, daha sonra da her üç örme kumaşların konfeksiyon farklılıkları kendi aralarında karşılaştınlmıştır. Sonuçta; yapılan çalışmalar ve uygulamalar neticesinde yaşanan problemler için, çözüm önerileri ve çözüm metotları geliştirilmiştir. Bu sayede; hataların zamanında ve yerinde kesin çözümlenebilmesi; zaman kaybını en aza indirerek, daha seri, kaliteli, daha az maliyetli malzeme, makine ve ekipman kullanılarak düz, yuvarlak ve çözgülü örme kumaşların konfeksiyon edilebilmesi araştırılmıştır.
In textile and ready made industry that have the biggest share Turkey's export, especially ready made products manufactured from knitted fabrics form a great proportion of total export figures. This proportion is rapidly increasing every day. Today, it has been known that high quality and value added products started to be demanded more than mass production. Therefore in this study ready made goods manufactured from flat-trikot, circular and warp knitted fabrics and the problems that occur during the knitting, dyeing finishing and clothing of these fabrics are examined and suggestions are made for the solution of the problems. In this study, the information obtained from the clothing of these knitted fabrics, i.e. from the flat knitted, circular knitted and warp knitted fabrics are compared among themselves according to knitting machines and also according to the differences in the clothing of these fabrics. Finally, solution methods are developed for the problems encountered during this research work. By using these methods, it becomes possible to solve the problems whey and where they occur and to do the clothing of flat, circular and warp knitted fabrics with a better quality, minimum waste time, minimum material cost and a minimum number of machine and equipment.

Description

Keywords

Örme kumaş, Örme kumaş konfeksiyonu, Düz örme, Yuvarlak örme, Çözgülü örme, Konfeksiyon problemleri, Knitted fabric, Clothing of knitted fabrics, Flat knitting, Circular knitting, Warp knitting, Clothing problems

Citation

Akaydın, M. (1999). Tek iplikli düz, yuvarlak ve çözgülü iplikli örme kumaşların konfeksiyon farklılıklarının incelenmesi. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.