İşyerinin ergonomik incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Sönmezyuva, Nagihan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu tezin ilk bölümünde ergonomi hakkında genel bilgiler ve ergonominin tarihçesi verilmiştir. Bu çalışmada, Uğur Karoser firması ergonomik değerlendirme kriterleri kullanılarak incelenmiş, ardından aynı kriterlerle diğer bir firmanın incelemesi de örnek olarak verilmiştir. Uğur Karoser firmasının ergonomik incelemesi için Ergonomik Analiz Formu oluşturulmuş ve bu form üzerinde puanlama yapılmak suretiyle firma ergonomik olarak değerlendirilmiştir. Bu inceleme sonucunda yapılması gereken iyileştirmelerle ilgili öneriler sıralanmıştır.Örneğin: İşçiye etkiyen titreşimin temel büyüklükleri (frekans, genlik, ivme, etki süresi) ölçülmelidir. Gürültü frekansı ve şiddeti ölçülmelidir. O büyüklükte bir alanı ısıtmak için ışınımla ısıtma yönteminde kullanan radyant ısıtma sistemi tercih edilebilir. Çalışanlar makinelerin çıkardığı gürültünün verdiği zararı önlemek için kulaklık kullanmalıdır.
In the first part of this study, general information and history of ergonomy have been given.In this study, Uğur Karoser company has been investigated mainly, an investigation of another company has been given as an example. For the investigation of Uğur Karoser company ,”Ergonomic Analysis Form” has been formed; and by means of filling this form, the company has been investigated. After this investigation, suggestions regarding reforms which must be done have been presented.Forexample : Main magnitudes of vibration ( frequency, amplitude, acceleration …) must be measured.Frequency and force of loud noise must be measured.Radyant heating system can be preferred for an area that size. Staff out of the machines to avoid the noise of the damage must use headphones.

Description

Keywords

Ergonomi, Ergonomik inceleme, Ergonomik analiz formu, Ergonomics, Ergonomic investigation, Ergonomic analysis form

Citation

Sönmezyuva, N. (2009). İşyerinin ergonomik incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.