Koledokolitiyazisli olgularda perküten sfinkteroplastinin uzun dönem sonuçları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Şanal, Bekir

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Safra yolları taş hastalığı yaygın bir sağlık problemidir. Safra kesesinde taş olan olguların % 15-20'sinde, safra yolu cerrahisi geçiren olguların % 2-5'inde safra kanallarında da taş mevcuttur. Bu taşların tedavisinde uygulanan standart tedavi metodu endoskopik sfinkterotomidir. Yakın zamanda, endoskopik olarak uygulanan sfinkterotorniye alternatif bir yöntem olarak geliştirilen sfinkteroplasti; sfinkter fonksiyonlarını koruyan, belirgin hemorajı riski içermeyen, endoskopik ve perkütan olarak uygulanabilen oldukça etkin ve güvenilir bir yöntemdir. Herhangibir nedenden dolayı safra yollarının endoskopik olarak kateterize edilemediği durumlarda taşların perkütan yaklaşım ile tedavisi mümkündür. Daha invaziv olmasına rağmen safra yollarının kateterize edilmesinden sonraki aşamada perkütan yöntemin de bir çok avantajları bulunmaktadır. Girişim traktının endoskopik yola göre daha kısa olması nedeniyle daha kolay çalışılır. Endoskopiye göre daha büyük çaplı balonlarla dilatasyon uygulanabilir. Çalışmanın yönünün fizyolojik yolla aynı olması duodenal içeriğin safra yoluna reflüsünün olmamasını veya daha az olmasını sağlar. Fizyolojik safra akımı ile aynı yönde işlev görmesi, sfinkter dilatasyonunun daha efektif olarak uygulanabilmesi, antegrat olarak uygulanan manipülasyonlarda pankreatik duktus kateterizasyonu ve hasarlanması riskinin en aza indirgenmesi, internal - eksternal safra drenajının daha etkili bir şekilde yapılabilmesi, perkütan yaklaşımın başlıca üstünlükleridir. Yöntemin bu avantajlarının, işlemin uygulandığı olgularda uzun dönemde ne gibi olumlu sonuçlar içerdiği, literatürde yeterince irdelenmemiştir ve bu konu ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır. Safra yolları taş hastalığı tanısıyla perkütan tedavi uyguladığımız 84 olgunun 83'ünde (% 98.8) girişim teknik olarak başarılı oldu ve taşlar safra yollanndan çıkarıldı ya da duodenuma itildi. Olgularımızda, endoskopik sfinkterotomi ve sfinkteroplastinin başlıca akut komplikasyonları olan hemoraji ve pankreatit izlenmedi. İşlemden sonraki ortalama 54.8 aylık takip süresi içensinde, takipte olan 51 olgudan bir oiguda rekürren taş ve diğerinde rekürren kolanııt olmak üzere 2 olguda (% 3.9) biliyer komplikasyonlar gelişti. Endoskopik sfinkterotomi ve endoskopik sfinkteroplasti işlemleri ile karşılaştırıldığında saptanan bu komplikasyon oranı, belirgin olarak daha düşüktür ve perkütan sfinkteroplastinin uzun dönem komplikasyonlar açısından daha güvenilir bir yöntem olduğunu düşündürmektedir.
Choledocholithiasis is a common health problem. Stone in bile duct is found in 15-20% of the cases with gallbladder stones, 2-5% of the cases having bile duct surgery. Endoscopic sphincterotomy is the standard treatment method applied in the treatment of this stones. Sphincteroplasty is a recently developed alternative procedure to sphincterectomy, which is done endoscopically; protects the function of sphincter, having no prominent hemorrhage risk, can be applied endoscopically and percutaneously, is a fairly effective and reliable procedure. Treatment of stones by percutaneously approach is possible if endoscopically bile duct catheterization can not be done because of whatever reason. Percutaneous approach is superior due to its functioning in the same way as the physiological. bile flow, sphincter dilatation can be applied more effective, pancreatic duct catheterization and injury risk is minimum with antegrade applied manipulations. The advantages of the procedure, the long term outcomes are not sufficiently discussed in the literature and the data about this subject is not adequate. Out of 84 cases diagnosed as cholelithiasis treated percutaneously, 83 (98.8%) cases treated with a high success rate. Hemorrhage and pancreatitis which are the main acute complications of endoscopic sphincterotomy and sphincteroplasty were not observed in our cases. During the mean follow up (54.8 months) after the procedure, out of 51 cases who were followed 2 cases (3.9%) had biliary complications, one with recurrent stone and the other with recurrent cholangitis. When compared with endoscopic sphincterotomy and endoscopic sphincteroplasty, this complication rate is prominently low and percutaneous sphincteroplasty is thougt to be more reliable method in view of long term complications.

Description

Keywords

Koledokolitiyazis, Sfinkteropiasti, Sfinkterotomi, Choledocholithiasis, Sphincteroplasty, Sphincterotomy

Citation

Şanal, B. (2004). Koledokolitiyazisli olgularda perküten sfinkteroplastinin uzun dönem sonuçları. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.