Antidepresan tedaviye cevap kalitesi açısından prensinaptik serotoin ve noradrenalin geri alım blokajı oluşturan kombinasyon tedavisinin (SSGİ ve NGİ) benzer etkili tek ilaç tedavisi (SNGİ) ile kıyaslanması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Yazıcıoğlu, Bengi Zeynep

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı, "Majör Depresif Bozukluk" (MDB) tedavisinde antidepresan tedaviye cevap kalitesi açısından presinaptik noradrenalin ve serotonin gerialım blokajı oluşturan kombinasyon tedavisinin (SSGİ+NGİ) benzer etki oluşturan tek ilaç tedavisi (SNGİ) ile karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla DSM-IV MDB tanı kriterlerini karşılayan ve çalışma protokolüne uygun olan toplam 40 kişiden bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Bu kişiler çalışma için NGİ ya da SSGİ üzerinden etkili olan iki farklı antidepresan ajan grubuna dağıtılmıştır. Çalışmaya alınanlara sosyodemografik özellikleri, MDB öykü, tıbbi öykü ve fizik muayene ile ilgili bilgilerim almak için hazırlanan formlar doldurulmuştur. Çalışma süresi olan on bir hafta boyunca toplam altı kez değerlendirilen kişilere her değerlendirme sırasında Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D), Montgomery ve Asberg Depresyon Derecelendirme Ölçeği (MADRS), Klinik Global İzlenim-Hastalık Şiddeti (Clinical Global Irnpressions-Severity of lliness (CGI-SI)) ve Klinik Global İzlenim-İyileşme (Clinical Global impressions-Global improvement (CGI-GI)) ölçekleri doldurulmuştur. Presinaptik serotonin, noradrenalin geri alım blokajı oluşturan kombinasyon tedavisi veya tek ilaç tedavisi ile Majör Depresif Bozuklukta başlangıçtakine kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde iyileşme sağlanmıştır. Bu iyileşme gerek cevap parametresi açısından gerek tam remisyona ulaşma ölçütü olarak tanımlanan HAM-D[=10, HAM-D[=7 parametreleri açısından geçerlidir.Tedaviye cevabın başlama süresi ve genel olarak ulaşılan remisyon kalitesi açısından 2 grup arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç olarak biz bu çalışmada presinaptik serotonin ve noradrenalin blokajı oluşturan kombinasyon tedavisi ile benzer etki oluşturan tek ilaç tedavinin birbirine benzer kalitede antidepresan cevap oluşturduklarım tespit ettik.
The aim of this study is to compare the quality of antidepressant treatment response to combination therapy of presynaptic serotonine and noradrenaline reuptake inhibition (SSRl+NRI) with "presynaptic serotonine reuptake inhibition" (SSRI) in "Major Depressive Disorder'' (MOD). Study subjects consisted of 40 patients, who met DSM-IV MOD diagnostic criterion. Patients were asigned to receive either NRI or SSRI. Sociodemographic characteristics, medical and psychiatric history and physical examination findings of the patients were recorded. The duration of the study was 11 weeks. Antidepressant response was measured by Hamilton Depression Rating Scale (HORS), Montgomery and Asberg Depression Rating Scale (MADRS), Clinical Global Impressions-Severity of Illness (CGl-SI) and Clinical Global Impressions-Global Improvement (CGl-GI), each scale repeated 6 times during the study. At the end of the second week, improvement was observed in each group. There was no significant difference between two groups regarding the antidepressant response duration and quality of remission. We conclude that, presynaptic serotonine and noradrenaline inhibition in combination and alone have similiar efficacy.

Description

Keywords

Noradrenalin gerialım blokajı, Serotonin gerialım blokajı, Noradrenalin ve serotonin geri alım blokajı, İkili etki, Venlafaksin, Reboksetin, Sertralin, Noradrenaline reuptake inhibition, Serotonine reuptake inhibition, Noradrenaline and serotonine reuptake inhibition, Dual action, Venlafaksine, Reboxetine, Sertraline

Citation

Yazıcıoğlu, B. Z. (2004). Antidepresan tedaviye cevap kalitesi açısından prensinaptik serotoin ve noradrenalin geri alım blokajı oluşturan kombinasyon tedavisinin (SSGİ ve NGİ) benzer etkili tek ilaç tedavisi (SNGİ) ile kıyaslanması. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.