Çocukluk çağı cerrahisinde ürodinaminin yeri ve posterior uretral valv tedavi sonuçlarının ürodinamik verilerle değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1982

Authors

Doğruyol, Hasan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Posterior uretral valv ameliyatı geçiren çocuklarda ameliyat sonuçlarını ürodinamik yönden değerlendirmek ve görülen postoperatif bozuklukların tipini ve yerini saptayıp ilerki tedavileri ona göre düzenlemek amacıyla planlanan ürodinamik çalışmalar üç grup hasta üzerinde yapılmıştır. Birinci grupta hiç bir mikturasyon bozukluğu olmayan 5 çocuk, ikinci grupta perineal uretrostomi ve valv rezeksiyonu ile tedavi edilen 9 çocuk, üçüncü grupta perineal uretrostomisiz transuretral diatermi ile tedavi edilen 16 çocuk bu incelemelere tabi tutulmuştur. Her gruptaki bütün hastalara serbest voiding incelemesi, sistometrogram, voiding sırasındaki basınç değişiklikleri, uretra kaoanma basınç eğrisi çizimi işlemleri yapılmış ve elde edilen bulguların karşılaştırılması ile uretrostomili rezeksiyon ve uretrostomisiz diatermi arasındaki fark saptanmıştır. İki gruptaki komplikasyonlu olguların ürodinamik incelemesi sonunda bu çocuklarda akış zamanında uzama, ortalama akım hızında düşme, myojenik yetersizlik, uninhibited detrusor kontraksiyonu, rektal açılma ve maksimum intravezikal basınçta artma, internal sfinkter basıncında artma ve azalma, eksternal sfinkter basıncında artma gibi patolojik ürodinamik paternler ortaya konmuştur. Bu paternlerin değerlendirilmesi ile, posterior uretral valv ameliyatı geçiren çocuklarda görülen oost operatif aşağı idrar yolları bozukluklarının, mesane, mesane boynu ve eksternal uretral sfinkter düzeyinde olduğu ve atonik mesane, internal sfinkter yetersizliği, internal sfinkter düzeyinde strüktür, eksternal sfinkter düzeyinde strüktür gibi bozukluklar içerdiği anlaşılmıştır. Bu çalışma dolayısı ile, çocukluk çağı cerrahisi içinde, lirodinamik incelemelerin yeri tartışılmış ve indikasyon sınırları ortaya konmuştur.

Description

Keywords

Çocukluk çağı cerrahisi, Uretral valv, Ürodinaminin yeri

Citation

Doğruyol, H. (1982). Çocukluk çağı cerrahisinde ürodinaminin yeri ve posterior uretral valv tedavi sonuçlarının ürodinamik verilerle değerlendirilmesi. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.