Sudan Arapçasında Türkçeden geçen kelimeler ve bu kelimelerin Sudanlı öğrencilerin Türkçe öğrenimine yansıması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022-12-25

Authors

Mohamed, Alser Mohamed Ahmed

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Türkçe, tarih süreci içinde komşuluk yaptığı toplumlardan kelime aldığı kadar bu toplumlara da kelimeler vermiştir. Sadece Türkçenin söz varlığında yer alan Türkçe kökenli kelimeleri değil Türkçeye giren alıntı kelimeleri de başka dillere kazandırmıştır. Bu dillerden biri de Sudan Arapçasıdır. Bu araştırmanın amacı, Sudanlıların dillerinde kullandıkları Türkçe kelimeleri -ister Türkçe kökenli olsun ister Sudan lehçesinde Türkçe üzerinden girmiş olsun- ortaya çıkarmak ve bu kelimelerin Sudanlı öğrencilerin Türkçe öğrenimine yansımasını ortaya koymaktır. Bu çalışma, dil alanındaki araştırmacıların ve Türkçe öğrenen Sudanlı öğrencilerin Türk dili ile Sudan lehçesi arasındaki ilişkiyi bilmelerini sağlayarak ve onların Türkçeye ilgi duymalarını artıracağı gibi ikinci bir dil olarak Türkçe öğrenmelerini de kolaylaştıracağı düşünülmektedir.
Turkish has given words to the societies as much as it has taken from the societies with which it is neighbors in the course of history. Not only the words of Turkish origin in the vocabulary of Turkish, but also the borrowed words that entered the Turkish language have been added to other languages. One of these languages is Sudanese Arabic. The aim of this research is to reveal the Turkish words used by the Sudanese in their spoken dialect - whether they are of Turkish origin or have entered the Sudanese language through Turkish - and to reveal the reflection of these words on the Turkish learning of Sudanese students. It is thought that this study will make it easier for language researchers and Sudanese students learning Turkish to know the relationship between the Turkish language and the Sudanese dialect, increase their interest in Turkish, and facilitate their learning of Turkish as a second language.

Description

Keywords

Diller arası etkileşim, Sudan Arapçası, Sudanlılara Türkçe öğretimi, Türkiye-Sudan ilişkileri, Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, İnterlingual interaction, Sudanese Arabic, Teaching Turkish as a foreign language, Teaching Turkish to Sudanese people, Turkey-Sudan relations

Citation

Mohamed, A. M. A. (2023). Sudan Arapçasında Türkçeden geçen kelimeler ve bu kelimelerin Sudanlı öğrencilerin Türkçe öğrenimine yansıması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.