Depresyon oluşturulan sıçanlarda linopirdin'in etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010

Authors

Uzunok, Barış

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, sıçanlarda Zorlu Yüzme Testi (ZYT) ile oluşturulan depresyon modelinde Kv7 tipi voltaj kapılı potasyum kanallarının depresyon üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlandı. Bu amaçla sıçanlara yüzme testinin ikinci gününde, testten 15 dakika önce intraserebroventriküler (i.c.v.) olarak salin (4 µl) veya Kv7 tipi voltaj kapılı potasyum kanal blokörü olan Linopirdin (0.1, 1, 10 µg/4 µl) uygulandı. Linopirdin (0.1 µg/4 µl; i.c.v.) kontrol grubuna göre hareketsizliği anlamlı olarak azaltırken (p<0.01), yüzmeyi anlamlı olarak arttırdı (p<0.01). Linopirdin (1 µg/4 µl ve 10 µg/4 µl; i.c.v.) kontrol grubuna göre hareketsizliği anlamlı olarak azaltırken (p<0.001), yüzme ve tırmanma hareketini anlamlı olarak arttırdı (p<0.05).Elde ettiğimiz sonuçlar i.c.v. olarak uygulanan Linopirdin'in anti-depresan benzeri etki gösterdiğini düşündürmektedir. Buna göre, ZYT ile oluşturulan depresyon modelinde Kv7 kanallarının etkisi olduğu sonucuna varıldı.
In this study, we aimed to investigate the effect of Kv7 type voltage-gated potassium channels on depression in a Forced Swimming Test (FST)-induced depression model in rats. For this purpose, on the second day of the swimming test, rats received saline (4 µl) or a Kv7 type voltage-gated potassium channel blocker Linopirdine (0.1, 1, 10 µg/4 µl) intracerebroventricularly (i.c.v.), 15 min before the test. Linopirdine (0.1 µg/4 µl) significantly decreased immobilisation (p<0.01) and significantly increased swimming (p<0.01) with respect to the control grup. Linopirdine (1 µg/4 µl ve 10 µg/4 µl; i.c.v.) significantly decreased immobilisation (p<0.001) and significantly increased swimming and climbing (p<0.05) with respect to the control grup.Our results suggest that Linopirdine has an antidepressant-like effect. Thus, we conclude that, Kv7 channels contribute to the FST-induced depression model.

Description

Keywords

Linopirdin, Depresyon, Potasyum kanalları, İntraserebroventriküler, Linopirdine, Depression, Potassium channels, Intracerebroventricular

Citation

Uzunok, B. (2010). Depresyon oluşturulan sıçanlarda linopirdin'in etkisi. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.