Farklı koyun ırklarında eritrosit K, Na ve hemoglobin tiplerinin belirlenmesi üzerine araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

1995

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

The aim of these study was to find out the types of erythrocyte K, Na and Hb ofTahirova, Türkgeldi and Kıvırcık sheep in four-month-old. The potassium (K) and sodium (Na) types were determined by using flamephotometer in their erythrocytes. Animals having over 10 mEq/l potassium designated as high-potassium (HK) types were 10-7, 14-8 and 20-. in Tahirova, Turkgeldi and Kıvırcık sheep breeds, respectively. Animals having over 100 mEq/l sodium designated as high-sodium (HNa) type and numbers of sheep with low-sodium (LNa) and high-sodium (HNa) types were 8-9, 8-11, 2-18, respectively. Using horizontal starch jel electrophoresis technique the Hb types; A (2, -, -), AB (7,5,5) and B (8,13,15) were obtained in the mentioned breeds, respedively.
Tahirova, Türkgeldi ve Kıvırcık koyunlarında eritrosit K, Na ve Hb tiplerini belirlemek amacıyla yapılan çalışmada materyal olarak 4 aylık kuzular kullanıldı. Potasyum (K) ve Sodyum (Na) tipleri flamefotometre kullanılarak belirlendi. 10 mEg/lt'nin uzerinde potasyuma sahip olan hayvanlar yüksek (HK), daha az düzeyde olanlar düşük potasyum tipli (LK) olarak tanımlandı. Düşük (LK) ve yüksek (HK) potasyum düzeyine sahip hayvanların sayıları Tahirova, Türkgeldi ve Kıvırcık koyunlarında sırasıyla 10-7, 14-8 ve 20-. olarak saptandı. 100 mEq/l 'nin üzerinde olan sodyum değerleri yüksek (HNa), daha az olanlar düşük sodyum (LNa) tipli olarak belirlendi. Buna göre düşük ve yüksek sodyum tiplerine ait sayılar sırasıyla 8-9, 8-11, 2-18 olarak saptandı. Nişasta jel elektroforez tekniğiyle incelenen hemoglobin (Hb) tipleri sırasıyla; A(2, -,-), AB (7,5,5) ve B (8,13,15) olarak belirlendi.

Description

Keywords

Potassium types, Sodium types, Hemoglobin types, Sheep, Koyun ırklarında, Eritrosit K, Na ve Hb, Mişasta jel elektroforez

Citation

Mert, N. vd. (1995). "Farklı koyun ırklarında eritrosit K, Na ve hemoglobin tiplerinin belirlenmesi üzerine araştırma". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 14(1-2-3), 31-35.