Değişik düzeylerde tavuk gübresi içeren rasyonlarla beslenen koçların spermatolojik özellikleri üzerinde araştırmalar

Loading...
Thumbnail Image

Date

1987

Authors

Çekgül, Erol
Şener, Erdoğan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

In this study, the effects of poultry litter on the spermatological properties of rams were determined. 10·15% Poultry litter was added to rations of rams. Nine rams, 2-2.5 years old, were used as research materials for 2.5 months. We concluded that there were no harmful effects of poultry litter on the spernıatological properties and on the health of rams. It can be used for preparing an economical rations too.
Rasyonlara % 10 ve % 15 oranında ilave edilen tavuk gübresinin koçların spermatolojik özelliklerine etkisini araştırmak amacıyla yapılan bu çalışmada biri kontrol, ikisi de % 10 ve % 15 oranında tavuk gübresi içeren deneme grubu olmak üzere toplam 3 grupta 3 er den 9 adet 2·2,5 yaşlı Merinos koçu kullanıldı. Rasyonlarla 2.5 ay süreyle beslenen koçların spermaları alındı ve spermatolojik özellikleri saptandı. Sonuç olarak rasyonlara her iki düzeyde de katılan tavuk gübresinin koçların sağlığına ve spermatolojik özelliklerine zararlı bir etkisinin bulunmadığı ve ekonomik rasyon hazırlama bakımından rahatlıkla kullanabileceği tespit edildi.

Description

Keywords

Rams, Spermatological properties, Poultry litter, Kanatlı kumu, Koç, Spermatolojik özellikler

Citation

Gökçen, H. vd. (1987). ''Değişik düzeylerde tavuk gübresi içeren rasyonlarla beslenen koçların spermatolojik özellikleri üzerinde araştırmalar''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 5-6(1-2-3), 231-235.