Mermer çamurunun hazır blok ve briket imalatında kullanılarak bertaraf edilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015-03-15

Authors

Şensoy, Esen

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Mermer üretim fabrikalarından atık olarak çıkan mermer çamuru, çevrenin ekosisteminin fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısı için ciddi tehdit oluşturmaktadır. Bu tehdidi azaltmak için mermer çamurunun endüstriyel hammadde olarak kullanılabilirliği araştırılmış ve bahse konu atığın hazır blok ve briket imalatında kullanılarak bertaraf edilmesi için Bursa yöresinden temin edilen mermer çamuru numuneleri deneysel çalışmalara tabi tutulmuştur. Öncelikle mermer çamuru numunesinin karışımlarda kullanılabilecek fiziksel ve kimyasal özellikleri test edilmiştir. Mermer çamuru (MÇ), portland çimento (PÇ), genleştirilmiş perlit (GPA), hava sürükleyici katkı maddesi (HSK), su itici madde (SİM) ve mukavemet arttırıcı katkı maddesi (MAK) bileşenlerini içeren çeşitli karışımlardan çeşme suyu kullanmak suretiyle harçlar hazırlanmış, plastik kalıplara dökülerek üzerleri ıslak bir bezle örtülmek suretiyle 24 saat sonra kalıptan çıkarılmış ve 28 günlük kür işlemlerine tabi tutulmuştur. Kür işlemi bittikten sonra bloklar üzerinde mekanik ve fiziksel testler uygulanmıştır. Yapılan basınç dayanım testi, donma çözünme deneyi, aşınma deneyi, su işleme derinliği deneyi ve ısı iletkenlik katsayısı ölçümü gibi deneysel çalışmalar sonucunda, mermer çamurunun blok ve briket imalatında kullanılabilirliği irdelenmiş ve kullanılabilir olduğu sonucuna varılmıştır.
The wasted marble sludge from marble production plants constitutes serious threat on physical, chemical and biological composition of environmental eco-systems. To reduce this threat usability of marble sludge as an industrial raw material was investigated and to be able to eliminate the above mentioned waste by using it in manufacturing of ready building blocks and briquettes, experimental procedures were applied on the samples obtained from Bursa zone. First of all, the physical and chemical properties of marble sludge which can be used in mortar formulation were tested and then the admixtures such as marble sludge, portland cement, expanded perlite, water repellent agent, air entraining agent and mortar reinforcement material were mixed in proper proportions for various formulations of mortar by adding sufficient amount of water for each formula. The prepared mortar was moulded to 15x15xl5 cm. plastic molds and demolded after 24 hours. Those demolded blocks were subjected to water curing for 28 days. Mechanical and physical properties of sample blocks such as compressive strength, freeze thaw test, moisture movement and abrasion resistance were determined at the end of 28 days curing period. According to detailed study of test results it is observed that the marble sludge could be used in manufacturing of ready building blocks and briquettes.

Description

Keywords

Mermer çamuru, Hazır blok, Briket, Endüstriyel hammadde, Genleşmiş perlit, Marble sludge, Ready blocks, lndustrial raw material, Expanded perlite

Citation

Şensoy, E. (2015). Mermer çamurunun hazır blok ve briket imalatında kullanılarak bertaraf edilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.