2022 Cilt 41 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 6 of 6
  • ItemOpen Access
    Kat’ı sanatı klasik cilt uygulaması
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-05-29) Uşan, Hülya
    Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan ecdat yadigârı Kat’ı Sanatına Türkçe’de “Kâğıt Oyma”, Arapça’da Kat’ı denilmiştir. Osmanlılar tarafından da bu terim kullanılmıştır. Geleneksel Türk Sanatları içerisinde önemli bir yere sahiptir. Elimize ulaşan kaynaklar ve örnekler incelendiğinde bu sanatın Çin dünyası dışındaki öncülerinin kâğıttan değil deri oymacılığı olarak uygulandığını göstermektedir. Bu bağlamda örnekler ve uygulama üzerinden bu sanatın gelecek nesillere aktarılması için bu sanatın ilk olarak deriden yapıldığına dair kaynak belge oluşturulması ve bu sanatın bu usulde devam ettirilmesi amaçlanmıştır. Yazma eserlerin koruyucusu olduğu gibi bunlara estetik ve güzellik kazandıran ciltler, Kat’ı Sanatı tezyinatları ile yazma eserlerin sanatsal değerini artırmaktadır. Eserler müze kütüphane ve özel koleksiyonların bünyesinde bulunmaktadır. Ecdat yadigari sanatımızı günümüzde bir nebze olsun gösterebilmek amacıyla uygulama, sanatın ilk yapıldığı yıllardaki hali ile anlatılmaya çalışılmıştır. Araştırmada Kat’ı Sanatının Cilt Sanatı üzerine uygulaması ele alınmıştır. Geleneksel Türk Sanatlarının seçkin dallarından birini anlatan araştırmada Cilt Sanatı başlığı altında Cilt Sanatının tanımı, bölümleri ve cilt sanatında kullanılan tezyinat teknikleri ele alınmıştır. Kat’ı Sanatı başlığı altında ise Kat’ı Sanatının tanımı, tarihçesi, çeşitleri ve kullanılan malzemelerine yer verilmiştir. Uygulama kısmında el yapımı klasik cilt üzerine rumi deseni ile deri oyularak uygulama yapılmış ve eser üretilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Türkiye’de sendikal örgütlenme sorunsalı- Bir model önerisi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-05-01) Kuru, Resmiye Demet; Bursa Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü.; 0000-0002-0042- 0967
    Dünyada yaşanan teknolojik gelişmelerin hızlanmasıyla çalışma hayatı yeni bir dönüşümün içinden geçmektedir. Bu dönüşüm çalışan profilinin değişmesinde itici bir güç oluştururken, emeğin temsilcileri olarak sendikalar da bu süreçten gün geçtikçe daha fazla etkilenmeye başlamıştır. Ülkeden ülkeye farklılık gösterse de hemen her yerde sendikaların yaşadığı güç kaybı aynı seyri izlemektedir. Bu bağlamda sendikaların bu yeni sürecin gerekliliklerini sorgulamaları ve değişime nasıl ayak uyduracaklarını çözmeleri önemli ve acil bir gündem oluşturmaktadır. Sendikaların geleneksel modellerden sıyrılıp, değişen çalışma hayatında güçlerini korumaları ve dahi artırmaları için daha sistematik ve stratejik bir yapılanmaya ihtiyaçları vardır. Bu çalışmada, sendikaların dönüşümü örgütlenme açısından genel hatlarıyla ele alınmış ve bir model önerisi geliştirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Covid-19 pandemisinin otomotiv sektörü üzerindeki etkisi: Panel veri yaklaşımı
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-04-17) Çınar, Mehmet; Yalçın, Berker; Bursa Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Ekonometri Bölümü.; 0000-0001-8441-243X
    Bu çalışma Covid-19 pandemisinin otomotiv sektörü üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda panel veri yaklaşımıyla, Türkiye dahil 22 AB ülkesine ait veriler analiz edilmiştir. Veriler toplamda 8 çeyrek yıllık dönemden oluşmaktadır. Zaman dönemi pandemi öncesi 4 ve pandemi sonrası 4 dönem olarak seçilmiştir. Modelde bağımlı değişken olarak Otomotiv Satışları kullanılırken, bağımsız değişkenler ise Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, Enflasyon, İşsizlik, Kur, Motorlu Taşıtlar Sanayi Üretim Endeksi ve Pandemi olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda Ortak Etkiler, Sabit Etkiler ve Rassal Etkiler modelleri tahmin edilmiştir. Daha sonra, en iyi modeli belirlemek adına çeşitli sınamalar kullanılmıştır. Testler sonucunda Birim ve Zaman Boyutlu Sabit Etkiler Modelinin en uygun model olduğu belirlenmiştir. Modele dair çeşitli ekonometrik varsayım testleri uygulanmış ve varsayım ihlali sonucunda Dirençli Tahmincilere başvurulmuştur. Sonuçta, Covid-19 pandemisinin otomotiv satışlarına olan etkisinin incelendiği bu çalışmada, pandeminin otomotiv satışlarına olan etkisinin %6.7 oranında azaltıcı yönde olduğu saptanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Kapitalin gelişimi, teritoryal politik iktisadi kırılganlıklar ve ABD dış politikasında güvenlikleştirme
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-03-26) Korkusuz, Mehmet Hişyar
    Modern siyaset ve devlet düzeninin ortaya çıkışında pek çok yapı, aktör, faktör ve dinamiğin tarihsel gelişim içindeki ilişki ve etkileşimi rol oynadı. Bu çalışmada kapitalin gelişimi, teritoryal politik iktisadi kırılganlıklar ve ilgili ülke ya da ülkelerin güvenlikleştirme eğilimi kapsama alınmaktadır. Temel konu ve problematik başlıkta belirtilen ilişkisellikler ve güç konfigürasyonlarının güvenlikleştirme üzerindeki etki ve sonuçlarının analiz ve değerlendirilmesi çerçevesinde şekillendirilmektedir. İlgili politik iddia ve önermeler, farklı olgular, durumlar, değişim ve gelişmeler karşısında kavramsal ve bağlamsal açıdan etüt edildi. Tarihsel, politik ve toplumsal bağlamın mukayeseli analizi ve ilgili konu başlığının birden çok disiplini doğrudan ilgilendirmesi dolayısıyla disiplinler arası bir metodoloji benimsendi. Bu meselenin güvenlik ve güvenlikleştirme kapsamındaki kuramsal yaklaşımları dahil ederek ele alınması ve sürecin uzun vadede ortaya çıkardığı problem alanları çok katmanlı ve eleştirel bir bakışla işlendi. Makalede kapitalin gelişim süreci tarihsel kapitalizmin ortaya çıkışının yanı sıra teritoryal politik iktisadi kırılganlıklar çerçevesinde ele alındı. ABD’nin son otuz yılda önemli ölçüde artan borçlanma konusu ve dış politikasındaki güvenlikleştirme eğilimi tarihsel ve toplumsal bağlamı içinde Ortadoğu bölgesine ve dünya sistemine etkileri bakımından değerlendirildi.
  • ItemOpen Access
    Setting the theoretical foundations of artificial intelligence in marketing: A systematic literature review
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-05-31) Delen, Ezgi
    This study aims to analyze the existing theories used in artificial intelligence literature in marketing. This study critically investigates the theoretical foundations of artificial intelligence research using a review of 30 artificial intelligence-related marketing articles published during the 1973–2021 period. Analyzes were carried out by content analysis and coding method. The analysis reveals that these analyzed researches do not rely on a dominant theoretical perspective, most of them are theoretically varied. Of these theory-based studies, the most used are the speech act theory, technology acceptance model, resource-based theory, and identity theory. In addition, this study suggests several other theories not previously used in the literature; asymmetric information theory, cognitive dissonance theory, the common ingroup identity model, and spearman's two-factor theory.
  • ItemOpen Access
    Dördüncü sanayi devrimi ve kadın istihdamı
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-05-15) Tokol, Aysen; Kara, Elif; Bursa Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü.; 0000-0003-1266-3795; 0000-0002-7431-4059
    Bu makale, Dördüncü Sanayi Devrimi’nin istihdam üzerine etkisini işgücü piyasasında var olan toplumsal cinsiyet eşitsizliği çerçevesinde incelemektedir. Bu incelemeyi de istihdamın sektörlere ve mesleklere göre dağılımı, cinsiyetlere göre eğitim ve beceri farklılıkları, dijital cinsiyet ayrımı ve dijital platformlardaki kadın istihdamı ekseninde yapmaktadır. Tüm sanayi devrimlerinde olduğu gibi Dördüncü Sanayi Devrimi de kaçınılmaz olarak kadın istihdamını derinden etkileyecektir. Sorun; bu etkinin kadınlar açısından bir tehdit mi yoksa fırsat mı olacağı ve tehdidin fırsata nasıl dönüştürüleceğidir. Günümüzde tehdidin fırsata dönüştürülmesini sağlamak amacıyla devletler, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) tarafından çeşitli faaliyetler yapılmakta ve öneriler getirilmektedir. Makalede bu faaliyetlere ve önerilere de kısaca değinilecektir.