İbnu'l-Varrak ve nahvin illetlerine bakışı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010-08-03

Authors

Teyfurov, Mansur

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Nahvin illetleri konusu daha çok klasik nahivciler tarafında irdelenmiş ve bu konuda farklı görüşler söylenmiştir. Nahivciler illet konularını ele alan bazı konularda ittifak etmiş, bazılarında ise ihtilafa düşmüşlerdir. Genelde klasik nahivciler özel olarak ise İbnu'l-Varrâk nahiv illetleri konusunda bazı yerlerde aşırıya giderek bir nahvi kural için üç, dört ve bazen de yedi tane illet göstererek konuyu içinden çıkılmaz hale getirdiği yerlere rastlanmaktadır. Hatta bazen illete de illet gösterilerek lüzumsuz konu uzatmalarına gidildiği konular da olmuştur. Ama kaydetmek gerekir ki nahiv illetleri konusu her ne kadar klasik nahivciler tarafından derinlemesine ele alınarak konu karışıklığına sebep olsa da Zeccâcî'nin de söylediği gibi eğitimsel amaçlı illet sayılan talimi illetler, Arap dilinin ayrılmaz parçasıdır. Bu sebeple de nahiv illetlerini ele alan klasik nahivcilerin hakkında hiçbir araştırmalar yapılmamış eserleri bu anlamda incelenerek ele alınması Arap dili sanatının gelişmesi açısından büyük önem arz etmektedir.
The subject of the Nahiv’s Ilal in the Classical Arabic Grammar was investigated more by classical grammarians and different opininons were asserted about this subject. Arab grammarians agreed and disagreed on some subjects which deals with Ilal. In general classical grammarians, especially İbnu’l Varraq, exaggerated the Nahiv’s Ilal by showing three, four and sometimes seven examples for one rule which has made the subject very complex. On the other hand, it must be recorded that however intensively the subject of Ilal handled by the classical grammarians which caused complexity of subjects, as Zeccaci said, instructional Ilal which are accepted as educational are the inseparable parts of the Arabic Language. Because of that, the search for their works about which no research has been cerried out is very crucial for the improvement of the Art of Arabic Language.

Description

Keywords

İbnu’l-Varrak, Nahiv illetleri, Gramer kurallarını gerekçelendirme, Ibn al-Warraq, Nahiv illa, Grammatical justification, Arabic grammar theories

Citation

Teyfurov, M. (2010). İbnu'l-Varrak ve nahvin illetlerine bakışı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.