Bursa koşullarında ekim nöbeti sistemlerinin mısırın verim ve verim öğeleri üzerine etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmada, Bursa sulu koşullarında yetiştirilen mısır için en uygun ekim nöbeti sisteminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 1998- 2001 yıllarında U.Ü.Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde, 4 tekrarlamalı olarak Tesadüf Blokları Deneme Deseni’ne göre yapılmıştır. Ana ürün olarak mısır, sulu koşullarda yetiştirilmiş ve farklı ekim nöbeti sistemlerinde yeralmıştır. Araştırmanın sonucunda en yüksek mısır verimi 1464.6 kg/da ile buğday+silajlık sorgum-şeker pancarı-mısır, 1451.1 kg/da ile şekerpancarı-fasulye-mısır ve 1405.1 kg/da ile buğday+silajlık sorgum-tane bezelye+domates-mısır ekim nöbeti uygulamalarından elde edilmiştir.
The aim of this research was to determine of the most suitable crop rotation system for corn growing under irrigated conditions in Bursa. The study was conducted in 1998-2001 at Agricultural Research and Application Center, Uludag University. A randomized block design was used with four replications. Corn was grown as main crop under irrigated conditions and it was tested in different crop rotation systems. The results clearly indicated that the wheat+silage sorghum-sugarbeet-corn (14646 kg ha-1), sugarbeet-bean-corn (14511 kg ha-1) and wheat+silage sorghum-pea for grain+tomato-corn (14051 kg ha-1) rotations had the highest corn yield.

Description

Keywords

Ekim nöbeti, Mısır, Verim ve verim öğelerİ, Crop rotation, Corn, Yield and yield components

Citation

Uzun, A. vd. (2005). "Bursa koşullarında ekim nöbeti sistemlerinin mısırın verim ve verim öğeleri üzerine etkisi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(2), 61-68.