Dijital dönüşümün şirketlerin ekonomik faaliyetlerine katkısı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022-08-31

Authors

Çopur, Ali Eren

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Endüstri 4.0 ile gerçekleşecek olan şirketlerin dijitalleşmesindeki ana amaç; kaynak verimliliğinin sağlanarak, üretkenliğin ve ürün çeşitliliğinin artırılarak, optimizasyon ve akıllı üretim teknikleri ile ürün ve hizmet üretiminin daha düşük maliyet ile daha kaliteli bir şekilde organize edilmesi sonucu şirketlerin rekabet gücünü artırmalarıdır. Tez kapsamında; endüstri 4.0 ile ilgili tanımlamalar, bu kavramın önemi, dijitalleşme de herbirinde farklı bir önemi olan endüstri 4.0 teknolojileri, bunların tanımlamaları ve şirketlerde kullanımlarına yönelik örnekler verilmiştir. Farklı sektörlerin dijitalleşme stratejileri ve öncelikleri farklı olması nedeni ile tek bir sektöre odaklanmak yerine imalat, otomotiv, lojistik, gıda ve tarım, eğitim, perakende, finans ve bankacılık, telekomünikasyon ve medya, reklamcılık gibi farklı uygulamalara ve farklı ihtiyaçlara sahip sektörlerin genel anlamı ile dijital dönüşümleri tartışılmış ve global ölçekte bazı girişimlerden bahsedilmiştir. Ayrıca, tez çalışmasında şirketlerin dijitalleşmesi ile birlikte ekonomik, çevresel, sosyal süreçlerde bazı fırsatlar tartışılmış aynı zamanda bu dijital dönüşümün ihracata etkilerinden ve bazı stratejilerden ilgili raporlar yorumlanarak bir değerlendirme yapılmıştır.
The main purpose of the digitalization of companies, which will be realized with Industry 4.0, is to increase the competitiveness of companies as a result of providing resource efficiency, increasing productivity and product diversity, organizing product and service production with lower cost and higher quality with digital optimization and smart production techniques. Within the scope of the thesis, definitions of industry 4.0, the importance of this concept, each industry 4.0 technologies which have different importance in digitalization, their definitions and examples of their use in companies are provided. Because of the variation of digitalization strategies and priorities of different sectors, instead of focusing on a single sector, the general overview was provided for sectors with different applications and different needs such as manufacturing, automotive, logistics, food and agriculture, education, retail, finance and banking, telecommunications and media, advertising. Digital transformation activities were discussed and some initiatives on a global scale were mentioned. In addition, in this dissertation study, some opportunities in economic, environmental and social processes with the digitalization of companies were discussed, and an evaluation was made by interpreting the effects of this digital transformation on exports and some strategies.

Description

Keywords

Dijitalleşme, Endüstri 4.0, Gıdada dijitalleşme, Nesnelerin interneti, Tarımda dijitalleşme, Digitalization, Industry 4.0, Internet of Things (IoT), Digitization in food, Digitization in agriculture

Citation

Çopur, A. E. (2022). Dijital dönüşümün şirketlerin ekonomik faaliyetlerine katkısı. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.