Ankara Gölbaşı ilçesi Oğulbey Mahallesindeki halk bilimi unsurları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022-06-28

Authors

Demir, Merve

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

“Ankara Gölbaşı İlçesi Oğulbey Mahallesindeki Halk Bilimi Unsurları” başlıklı bu tez; Oğulbey mahallesinin halk kültürünü, değerlerini, gelenek ve göreneklerini yaşatmak ve yaşatmaya kaynak olması amacıyla hazırlanmıştır. Bu doğrultuda Oğulbey mahallesine ait halk bilimi ürünleri incelenmiş, unutulmaya yüz tutmuş inanç ve uygulamaların aktarılması amaçlanmıştır. Bu sayede halk kültürünün canlılığını korumak ve gelecek nesillere aktararak yaşatılmasına katkıda bulunmak için geçmiş ile gelecek arasında bir köprü kurulması amaçlanmaktadır. Bu çalışma bir saha araştırma çalışmasıdır. Saha araştırması sırasında görüşme ve gözlem yöntemleri kullanılarak derleme yapılmıştır. Çalışma giriş hariç dokuz bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, derleme yöntemlerinin sahada nasıl uygulandığı incelenmektedir. Birinci bölümde derleme çalışması yapılan ilin, ilçenin ve mahallenin tarihi, coğrafi ve kültürel özellikleri aktarılmıştır. Ayrıca bu bölümde Oğulbey mahallesinde yapılan tarım ve hayvancılık uygulamaları, yöre halkının kullandığı lâkaplar ve köyün aile, çeşme ve yer adları aktarılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümü Oğulbey mahallesinin geçiş dönemlerini ele almaktadır. Üçüncü bölümde bayramlar, dini törenler, mevsimlik törenler ve kutlamalar ele alınmaktadır. Dördüncü bölümde halk inanışlarına yer verilmiştir. Beşinci bölümde halk hekimliği, halk veterinerliği ve uygulamaları anlatılmaktadır. Altıncı bölümde halk mutfağı, yedinci bölümde geleneksel oyunlar, çocuk oyunları, el sanatları ve kadın ve erkek giyim kuşam kültürü, sekizinci bölümde halk takvimleri ve halk mimarisi, dokuzuncu bölümde ise halk edebiyatı ürünleri yer almaktadır.
This thesis, titled "The elements of folklore in Ankara Gölbaşı District Oğulbey Neighborhood", has been prepared in order to keep the folk culture, values, traditions and customs of the Oğulbey district alive and to be a source for keeping them alive. In this direction, folklore products belonging to Oğulbey neighborhood were examined, and it was aimed to convey the beliefs and practices that were on the verge of being forgotten. In this way, it is aimed to establish a bridge between the past and the future in order to preserve the vitality of folk culture and contribute to its survival by transferring it to future generations. This study is a field research study. During the field research, the compilation was made by using interview and observation methods. Our study consists of nine chapters excluding the introduction. The introduction examines how compilation methods are implemented in the field. In the first chapter, besides the historical, geographical and cultural characteristics of the province, district and neighborhood, agriculture and animal husbandry, nicknames used in the village and the family, fountain and place names of the village are discussed. The second part of the study deals with the transition periods of Oğulbey neighborhood. In the third part, holidays, religious ceremonies, seasonal ceremonies and celebrations are discussed. In the fourth chapter, folk beliefs are included. In the fifth chapter, folk medicine, folk veterinary medicine and its applications are explained. Folk cuisine in the sixth section, clothing culture, dowry, jewelry and handicrafts, women's and men's folk dances in the seventh section, folk calendars and folk architecture in the eighth section, and folk literature products in the ninth section.

Description

Keywords

Oğulbey Mahallesi, Halk bilimi, Halk kültürü, Ritüel, Oğulbey neighborhood, Folk science, Folk culture, Ritual

Citation

Demir, M. (2022). Ankara Gölbaşı ilçesi Oğulbey Mahallesindeki halk bilimi unsurları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.