Bazı koyun ırklarında GDF-8, GH ve FABP4 gen varyasyonlarının et verim ve kalitesine etkilerinin araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022-07-01

Authors

Esen, Vasfiye Kader

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu tezde, GDF-8 (Büyüme Farklılaşma Faktörü-8), GH (Büyüme Homonu) ve FABP4 (Yağ Asidi Bağlayıcı Protein 4) genlerinin Kıvırcık, Karacabey Merinosu, Bandırma, Hampshire x Merinos ve Ramlıç koyunlarındaki varyasyonu ve kuzu büyüme özellikleri, karkas et verimi ile kalitesine etkileri araştırılmıştır. Araştırma materyali olarak 230 baş kuzu kullanılmıştır. GDF-8 geni 3’UTR bölgesinde 4 nükleotid değişimi; GH 4. Ekzonda 7 nükleotid ve 3 amino asit değişimi; GH 5. Ekzonda 2 delesyon, 12 nükleotid ve 3 amino asit değişimi, FABP4 2.Ekzon-2.İntron bölgesinde 13 nükleotid ve 4 amino asit değişimi; FABP4 3.Ekzon-3.İntron bölgesinde 8 nükleotid ve 2 amino asit değişimi belirlenmiştir. GH 4. ve 5. Ekzon ile FABP4 2. ve 3. Ekzon polimorfizmlerinin bazı vücut ölçülerine etkisi önemli bulunmuştur (p<0,05). GDF-8, GH 4. ve 5. Ekzon ile FABP4 3. Ekzon polimorfizmlerinin bazı ultrasonografik MLD ölçülerine etkisi önemli bulunmuştur (p<0,05). GDF-8, GH 4. Ekzon, FABP4 2. ve 3. Ekzon polimorfizmlerinin bazı karkas kesim özelliklerine etkisi önemli bulunmuştur. GH 4. ve 5. Ekzon polimorfizmlerinin bazı et rengi değerlerlerine önemli etkisi bulunmuştur. FABP4 3. Ekzon polimorfizminin tekstür özelliklerine (sertlik ve elastikiyet) olan etkisi önemli bulunmuştur (p<0,05). Elde edilen veriler doğrultusunda bu gen bölgelerinin karkas ve et kalitesini geliştirmeye yönelik olarak yapılması planlanan çalışmalara önemli bir kaynak oluşturması beklenmektedir. Verim özelliklerine etki eden gen faktörlerinin daha ileri düzeyde yapılacak belirteç destekli seleksiyon uygulamalarında kullanılması önerilmektedir.
In this dissertation, the variation of GDF-8 (Growth and Differentiation Factor-8), GH (Growth Hormone), and FABP4 (Fatty Acid Binding Protein-4) genes in Kıvırcık, Karacabey Merino, Bandırma, Hampshire x Merino and Ramlıç breeds and their effects on growth characteristics, meat yield and quality were investigated. A total of 230 lambs were used as research material. Four nucleotide changes in the 3'UTR region of the GDF-8 gene; 7 nucleotide and 3 amino acid changes in GH Exon-4 region; 2 deletions, 12 nucleotides, and 3 amino acids changes in the GH Exon-5 region; 13 nucleotide and 4 amino acid changes in the FABP4 Exon-2-Intron-2 region; 8 nucleotide and 2 amino acid changes in FABP4 Exon-3-Intron-3 region were determined. The effects of GH Exon-4 and Exon-5 and FABP4 Exon-2 and Exon-3 polymorphisms on some body measurements were significant (p<0.05). The effects of GDF-8, GH Exon-4 and Exon-5, and FABP4 Exon-3 polymorphisms on some ultrasonographic MLD measurements were significant (p<0.05). The effects of GDF-8, GH Exon-4, and FABP4 Exon-2 and Exon-3 polymorphisms on some carcass slaughter characteristics were found to be significant (p<0.05). It was found that GH Exon-4 and Exon-5 polymorphisms had a significant effect on some meat color parameters (p<0.05). The effect of FABP4 Exon-3 polymorphism on texture profiles (hardness and elasticity) was found to be significant (p<0.05). According to obtained results, it is expected that these gene regions will shine new light on further studies which aim to improve carcass and meat quality. It is recommended that the genetic factors affecting the yield characteristics be used in further marker-assisted selection schemes.

Description

Keywords

PCR-SSCP, Kuzu, Büyüme, Karkas özellikleri, MLD, Lamb, Growth, Carcass, Slaughter traits

Citation

Esen, V. K. (2022). Bazı koyun ırklarında GDF-8, GH ve FABP4 gen varyasyonlarının et verim ve kalitesine etkilerinin araştırılması. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.