Tıp Fakültesi Kitapları

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 4 of 4
  • ItemOpen Access
    Diabetes mellitusun tanı, tedavi ve izlemi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-12) Güçlü, Metin; Ünal, Oğuz Kaan; Şişman, Pınar; Peynirci, Hande; Kocaeli, Ayşen Akkurt; Çalapkulu, Murat; İmamoğlu, Şazi; Ersoy, Canan Özyardımcı; Tuncel, Ercan; Ertürk, Erdinç; Ersoy, Alparslan; Gül, Özen Öz; Cander, Soner; Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı/Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı.; Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı/Nefroloji Bilim Dalı.
    Diabetes mellitus toplumda çok yaygın görülen, akut ve kronik komplikasyonları ile toplum sağlığını yakından ilgilendiren kronik metabolik bir hastalıktır. Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığının yıllar içinde giderek artıyor olması, farklı organ sistemlerini etkileyen komplikasyonlara yol açması, diabetes mellitusu tüm branşlardaki hekimleri ilgilendiren bir hastalık haline getirmektedir. Diabetes mellitus hastalığını erken tanımak, doğru şekilde tiplendirmesini yapmak ve gerekli tedavileri gecikmeden etkin şekilde uygulamak hastanın daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için çok önemlidir. Diyabetin en iyi şekilde tedavi ve takibi için çalışmalar sürekli devam etmekte ve konu güncelliğini her zaman korumaktadır. Bu kitapta hekimlerin diabetes mellitusun tanı, tedavi ve izleminde yeterli ve güncel bilgi düzeyine sahip olmaları ve bu halk sağlığı sorununun çözümüne katkıda bulunmaları hedeflenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Uludağ İç Hastalıkları kitabı, cilt 3: Tanı ve tedavi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-10) Ersoy, Alparslan; Dilek, Kamil; Ali, Rıdvan; Dolar, M. Enver; Güllülü, Mustafa; Yavuz, Mahmut; Gülten, Macit; Nak, Selim Giray; Ertürk, Erdinç; Özkalemkaş, Fahir; Evrensel, Türkkan; Demircan, Celaleddin; Gürel, Selim; Ersoy, Canan Özyardımcı; Özkocaman, Vildan; Kıyıcı, Murat; Dalkılıç, Ediz; Gül, Özen Öz; Cander, Soner; Pehlivan, Yavuz; Çubukçu, Erdem; Yıldız, Abdülmecit; Oruç, Ayşegül; Deligönül, Adem; Ersal, Tuba; Eren, Fatih; Şahin, Ahmet Bilgehan; Orhan, Sibel Oyucu; Bozkurt, Zeynep Yılmaz; Lermi, Nihal; Cesur, Selcan; Teker, Tufan; Ocak, Tuğba; Keskin, Mehmed Kürşad; Ekin, Ali; Coşkun, Alper; Büyükuysal, Rıfat Levent; Çavun, Sinan; Bursa Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı.
    Tanı koyabilmemiz için en azından toplumda sık karşılaştığımız hastalıklar hakkında yeterli bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. Tanıda temel bilgileri uygulayarak semptomdan tanıya doğru bir yönde gitmemiz, aradığımız hastalığı bilmemize bağlıdır. Bilmediğimiz bir hastalığın semptom ve bulgularını tespit etsek bile o hastaya yararımız olmayacaktır. Hastalıklar her hastada her zaman aynı şekilde karşımıza çıkmazlar. Aynı tedavi de her hastada aynı sonucu vermeyebilir. Hekim tecrübe kazandıkça mesleğinde ustalaşır. Tedavi aşamasında hastalığın seyrini göre müdaheleler yapmamız, hasta yararına riskli kararlar almamız gerekebilir. Ayrıca uyguladığımız tedavilerin yan etkilerini iyi bilmemiz, hekimliğin temel ilkesi olan “önce zarar verme” ilkesinin dışına çıkmamızı engeller. Bu kitapta İç Hastalıklarının farklı branşlarında karşılaşacağınız birçok önemli hastalığa ve tedavilerine yer verilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Uludağ İç Hastalıkları kitabı, cilt 2: Semptomdan tanıya
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-10) Ersoy, Alparslan; Dilek, Kamil; Dolar, M. Enver; Güllülü, Mustafa; Nak, Selim Giray; Evrensel, Türkkan; Demircan, Celaleddin; Gürel, Selim; Ersoy, Canan Özyardımcı; Özkocaman, Vildan; Dalkılıç, Ediz; Gül, Özen Öz1; Cander, Soner; Pehlivan, Yavuz; Çubukçu, Erdem; Yıldız, Abdülmecit; Oruç, Ayşegül; Deligönül, Adem; Coşkun, Belkıs Nihan; Ersal, Tuba; Eren, Fatih; Ünsal, Yasemin Aydoğan; Şahin, Ahmet Bilgehan; Aydemir, Ensar; Ateş, Coşkun; Sali, Seda; Cesur, Selcan; Çoban, Eyüp; Boz, Saide Elif Güllülü; Coşkun, Alper; Bursa Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Hekimlik eğitiminin en önemli aşamalarından birisi, her sisteme ait çok sayıda semptomu öğrenmek ve doğru yorumlamaktır. Bir semptom bazen birden fazla hastalıkta görülebilir, yani belirli bir sisteme spesifik olmayabilir. Hastalığın özelliği olan semptom ve bulgular hiçbir zaman hastalar arasında aynı şekilde karşımıza çıkmamaktadır. Algoritmalarla hastalarda semptomlara yaklaşmamız daha kolay olmaktadır. Bu nedenle genellikle semptomların karakterini iyi sorgulamak ve ayırt edici tanı yapmak durumunda kalırız. Sonuçta hastanın farklı semptomlarını bir araya getirerek o semptomların hangi hastalığı işaret ettiğini ortaya koymamız gerekmektedir. Çoğunlukla fizik muayene bulguları ile birlikte farklı incelemeler yapmamız tanı koymamızı mümkün kılar. Bu kitapta iç hastalıklarında semptomdan tanıya nasıl gideceğimizi öğrenmeniz amaçlanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Uludağ İç Hastalıkları kitabı, cilt 1: Tanıda temel bilgi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-10) Ersoy, Alparslan; Özkalemkaş, Fahir; Evrensel, Türkkan; Ersoy, Canan Özyardımcı; Özkocaman, Vildan; Kıyıcı, Murat; Dalkılıç, Ediz; Gül, Özen Öz; Cander, Soner; Pehlivan, Yavuz; Çubukçu, Erdem; Yıldız, Abdülmecit; Deligönül, Adem; Coşkun, Belkıs Nihan; Çelikçi, Sedat; Şahin, Ahmet Bilgehan; Ünsal, Yasemin Aydoğan; Aydın, Mehmet Fethullah; Coşkun, Nurettin; Orhan, Sibel Oyucu; Pınar, İbrahim Ethem; Aydemir, Ensar; Bozkurt, Zeynep Yılmaz; Yalçın, Cumali; Orhan, Bedrettin; Lermi, Nihal; Candar, Ömer; Ateş, Coşkun; Sali, Seda; Teker, Tufan; Sezen, Mehmet; Ocak, Tuğba; Sakar, Orkun; Güçlü, Özge Aydın; Karadağ, Mehmet; Sarandöl, Emre; Sağ, Şebnem Özemri; Parlak, Müfit; Hakyemez, Bahattin; Topal, Naile Bolca; Nas, Ömer Fatih; Gürsel, Başak Erdemli; İnecikli, Mehmet Fatih; Kaya, Hasan Emin; Özpar, Rifat; Öngen, Gökhan; Akpınar, Ali Tayyar; Bursa Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyokimya Anabilim Dalı.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Tıbbi Genetik Anabilim Dalı.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Radyoloji Anabilim Dalı.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nükleer Tıp Anabilim Dalı.
    İç Hastalıkları, hekim adayının kliniğe ilk adım attığı ve hastayla karşılaştığı bölümlerden birisidir ve tıp eğitiminin temel taşlarından birisidir. İyi bir iç hastalıkları bilgisine sahip olan bir hekim, gerek aile hekimi gerekse uzman hekim olarak herhangi bir branşta çalışırken hastalarına daha fazla yardımcı olacaktır. Tıpta, hastalıklara doğru bir teşhis koymak için hekim öncelikle iyi bir anamnez almalıdır. Hasta ile iyi bir iletişim kurulmalıdır. Anamnez teşhisin yarısı olarak kabul edilir. Tıbbi öyküde sadece hastanın yakınmaları ve kronolojik olarak hikayesi değerlendirilmez aynı zamanda ayırt edici tanı yapılmaya çalışılır. Sistem sorgulaması hastanın söyleyemediği ya da unuttuğu şikayetleri saptamamızı sağlar. Sonra sistemik bir fizik muayene yapılarak değerlendirme aşamasına geçilir. İyi bir hekim, daima hastanın klinik yakınma ve bulgularını bir hastalık ile açıklayabilmelidir. Böylece hastaya doğru bir tanı koyarak tedaviye başlayabilir, bazen de tanı için ileri incelemelere ihtiyaç duyar. Laboratuvar ve/veya görüntüleme yöntemlerine başvurur. Bu kitapta iyi bir hekimlik sanatı uygulayabilmeniz için yukarıdaki konularda yeterli düzeyde bilgiye sahip olmanız ve hastalara sistematik olarak yaklaşmanız hedeflenmiştir.