Allojeneik hematopoetik kök hücre nakli yapılan hematolojik maligniteli olgularda CMV reaktivasyonunun retrospektif değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020

Authors

Erdem, Muhammet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Human Herpesvirus 5 ya da daha sık bilinen adıyla cytomegalovirus (CMV) allojeneik hematopoetik kök hücre nakli sonrasında hastaların önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Allojeneik hematopoetik kök hücre nakli sonrası CMV enfeksiyon sıklığı, CMV enfeksiyon gelişimini etkileyen risk faktörleri, CMV enfeksiyon gelişimine kadar geçen süreyi etkileyen faktörler, CMV enfeksiyon tedavisi ve ilişkili yan etkileri, CMV enfeksiyon ile relaps ve sağkalım ilişkisini saptamak amaçlanmıştır. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Kök Hücre Nakli Ünitesinde 2011 Haziran - 2019 Kasım tarihleri arasında allojeneik hematopoetik kök hücre nakli yapılan 110 hematolojik maligniteli hasta retrospektif olarak incelenmiştir. 110 hastadan 4 tanesinin CMV ilişkili verilerine ulaşılamadığından hariç bırakılmış olup, istatistiksel analizler 106 hasta üzerinden gerçekleştirilmiştir. CMV enfeksiyon sıklığı %63.2 saptanırken toplam 67 hastada 95 CMV enfeksiyon atağı izlendi. CMV enfeksiyon gelişimine ilişkili faktörlerden sadece steroid kullanımı istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.01). Tedavi ilişkili yan etkiler incelendiğinde en sık yan etki %47.7 ile nötropeni olurken, takiben %26.8 trombositopeni, %16.4 serum kreatinin artışı ve %8.9 anemi izlendi. Medyan relapssız sağkalım 26 ay, toplam sağkalım 36 ay olarak bulundu. CMV enfeksiyonu ile medyan relapssız sağkalım arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p=0.59). CMV enfeksiyonu ile toplam sağkalım arasında ilişkide CMV enfeksiyonu gelişen hastalarda mortalite oranı daha yüksek olmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p=0.67). Sonuç olarak allojeneik hematopoetik kök hücre nakli yapılan hastalarda CMV enfeksiyonu önemli morbidite ve mortaliteye yol açan bir komplikasyondur. Hastalarda daha iyi sonuçlara ulaşmak için daha geniş ve prospektif randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Human Herpesvirus 5 better known as cytomegalovirus (CMV) is an important contributor to the morbidity and mortality associated with allogeneic hematopoietic stem cell transplantation. We aimed to detect CMV infection prevelance, risk factors, related factors for time to infection, treatment and associated adverse effects, relationship between CMV infection and relaps and survival after allogeneic stem cell transplantation. This study was retrospectively examined 110 hematologic malignant disease patients undergone allogeneic hematopoietic stem cell transplantation between 2011 June and 2019 November in Bursa Uludag Univercity Faculty of Medicine Internal Medicine Department Hematology Department Stem Cell Transplantation Unit. Among 110 patients, 4 of them was excluded due to missing data, statistical analysis was performed for 106 patients. CMV infection prevelance was 63.2% and there was 95 infection episode for 67 patients. Steroid usage is only factor that has significantly importance for CMV infection (p=0.01. Most common adverse effect was neutropenia (47.7%) and followed by thrombocytopenia (26.8%), increase in serum creatinine (16.4%) and anemia (8.9%). Median relaps free survival was 26 months and overall survival was 36 months. There is no statistically important relationship between CMV infection and relaps free survival (p=0.59). Although mortality was higher in CMV infection group than others, there is no statistically important relationship between CMV infection and overall survival (p=0.67). In conclusion, CMV infection is a frequent complication and important cause of morbidity and mortality for hematopoietic stem cell transplanta vi recipients. Prospective, randomized controlled and with larger samples studies are needed for better outcomes for recipients.

Description

Keywords

Allojeneik HKHN, CMV enfeksiyonu, GVHH, Allogeneic HSCT, CMV infection, GVHD

Citation

Erdem, M. (2020). Allojeneik hematopoetik kök hücre nakli yapılan hematolojik maligniteli olgularda CMV reaktivasyonunun retrospektif değerlendirilmesi. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.