Atmosferik basınçlı plazma uygulaması ile polipropilen malzemelerde yüzey işlemleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-11-01

Authors

Kaplan, Zahide Öztaş

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Maddenin dördüncü hali olan plazmayı kullanan atmosferik basınçlı plazma işlemi otomotivde boyanabilirlik ve yapışma, tekstilde nem tutma, hava geçirgenliği, ağırlık azaltma ve kir iticilik, gıdalarda bakteri inaktivasyonu ve tıpta iyileştirme hızlandırma gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Atmosferik basınçlı plazmanın (ABP) polimerler üzerinde kullanılması yüzey modifikasyonu, yüzey aktivasyonu sağlaması, yüzey temizliği gibi avantajlara sahip olması, pek çok kombinasyonu olması ve parametrelerinin (güç, gaz akış debisi vb.) kontrolü ile beklenen özellikleri sağlaması nedeniyle önemli ve popülerliği artan bir konudur. Bu derleme çalışmasında atmosferik basınçlı plazma hakkında genel bilgiler verildikten sonra özellikle polipropilen (PP) malzeme üzerinde atmosferik basınçlı plazma yönteminin uygulamaları örneklenmiş ve benzer alanlarda yapılan çalışmalarla karşılaştırmalar yapılmıştır.
Atmospheric pressure plasma treatment using plasma, which is the fourth state of matter, is used in many areas such as paintability and adhesion in automotive, moisture retention, air permeability, weight reduction and dirt repellency in textiles, bacterial inactivation in foods and acceleration of healing in medicine. Application of atmospheric pressure plasma (APP) on polymers is an important and increasing topic because it has advantages such as surface modification, surface activation, surface cleaning, has many combinations and provides the expected properties by controlling its parameters (power, gas flow rate, etc.). In this study, after giving general information about atmospheric pressure plasma, application of atmospheric pressure plasma especially on polypropylene (PP) material exemplified and comparisons are made with studies in similar fields.

Description

Keywords

Atmosferik plazma, Polipropilen, Yüzey aktivasyonu, Plazma, Boyanabilirlik, Kaplama, Atmospheric plasma, Polypropylene, Surface activation, Plasma, Dyeability, Coating

Citation

Ayas, K. vd. (2021). ''Atmosferik basınçlı plazma uygulaması ile polipropilen malzemelerde yüzey işlemleri''. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 26(3), 1179-1190.