Buzağılarda farklı pasif transfer durumlarının sütten kesim öncesi ishal durumları ile vücut ağırlıkları arasındaki ilişki

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-05-11

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Buzağılarda neonatal dönem çok önemli olduğundan yeni doğan buzağıların doğumdan sonra yeterli miktarda kolostrum almaları ve yakından takip edilerek bu dönemin iyi yönetilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada buzağıların farklı pasif transfer durumları ile ilk 15 gün ve 16-60 günlük dönemdeki ishal durumları ve sütten kesilme dönemine kadar olan vücut ağırlıkları arasındaki ilişkilerinin araştırılması amaçlan- mıştır. Çalışmada 82 adet Holştayn buzağı yer almıştır. Buzağılarda 24.saatteki serum immunoglobulin G seviyelerine göre pasif transfer yetmezliği (PTY) %29,26 oranında saptanmıştır. İlk 15 günlük dönemde buzağıların %64,63’ünde ishal görülmüştür. İshalli buzağıların %56,60’nı erkek ve %43, 40’nı dişi buzağılar oluşturmuştur. Neonatal dönemdeki ishallerin yaklaşık %75’i ilk 15 günde görülürken, bu dönemde de ishallerin %73,58’i 6-10 günlük dönemde gözlenmiştir. İlk 15 günde ishal olan buzağıların %32,08’i 16-60 günlük dönemde tekrar ishal olmuştur. On altı-altmış günlük dönemde immunoglobulin G seviyesi 20 g/L’den yüksek olan buzağılarda hastalık görülme oranı en düşük olmuştur. Her iki dönemde de ishal görülen buzağıların vücut ağırlıkları yalnız ilk 15 günlük dönemde ishal olan buzağılar ile karşılaştırıldığında 30., 45. ve 60. gündeki ağırlıkları daha düşük bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak çok iyi pasif transfer durumuna sahip buzağıların ilk 15 gün içerisinde daha az ishale yakalandığı, bu durumun 16-60 günlük dönemdeki sağlık durumunu ve sütten kesim dönemi sonundaki vücut ağırlığını olumlu etkilediği saptanmıştır.
The neonatal period is very important in calves, newborn calves should receive a sufficient amount of colostrum after birth and should be followed closely and managed well. In this study, aimed to investigate the relationship between different passive transfer status of calves and diarrhea conditions which in the first 15 days and 16-60 days period and body weights up to weaning. Eighty two Holstein calves were included in the study. According to serum immunoglobulin G levels at 24th hours, failure of passive transfer of immunity (FPTI) was 29,26%. Diarrhea occured in 64,63% of calves in the the first 15 days. Of the calves with diarrhea, 56,60% were male and 43,40% were female. While approximately 75% of the diarrhea in the neonatal period was seen in the first 15 days, 73,58% of the diarrhea in this period was observed in the 6-10 day period. 32,08% of the calves which had diarrhea in the first 15 days, also had diarrhea in the period of 16-60 days. In the sixteen-sixty day period, the rate of diarrhea was the lowest in calves whose immunoglobulin G levels was higher than 20 g/L. Body weights of calves with diarrhea in both periods were found to be lower on the 30th, 45th and 60th days compared to calves that had diarrhea in the first 15 days only (p<0.05). As a result, it was found that calves with very good passive transfer status had less diarrhea in the first 15 days, which positively affected the health status of 16-60 days and the body weight of the end of the weaning period.

Description

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Hasan Batmaz'ın danışmanlığında Onur Topal tarafından yazılan "Buzağılarda neonatal dönem sağlığını değerlendirmede ilk onbeş günde önemli olan klinik bulguların belirlenmesi" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Buzağı, İshal, Pasif transfer, Vücut ağırlığı, Calf, Diarrhea, Passive transfer, Body weight

Citation

Topal, O. ve Batmaz, H. (2020). "Buzağılarda farklı pasif transfer durumlarının sütten kesim öncesi İshal durumları ile vücut ağırlıkları arasındaki ilişki". Veteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi, 39(2), 93-100.