Arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı: Paşaköy atıksu arıtma tesisi örneği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022-06-28

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Dünyada yaşanan hızlı nüfus artışı ve sanayinin gelişmesine paralel olarak su kullanımı da her geçen gün artmaktadır. Temiz su kaynaklarına olan erişimin zorlaştığı günümüzde, mevcut su kaynaklarının tasarruflu kullanılmasına ilave olarak alternatif su kaynaklarının yaratılması oldukça önem arz etmektedir. Bu alternatif kaynaklardan birisi olan arıtılmış atıksuların farklı alanlarda yeniden kullanılması, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına önemli oranda katkı sağlayacaktır. Dünyanın en kalabalık şehirlerinden birisi olan İstanbul, ticaret merkezi olması, ekonomisinin büyüklüğü, konumu, tarihi ve turistik değerleri ile en fazla göç alan şehirlerin başında gelmektedir. 16 milyonluk nüfusu ve yıllık ‰24.2 nüfus artış hızı ile İstanbul’da, yüksek miktarlarda atıksuyun oluşması kaçınılmazdır. Bu çalışmada, Paşaköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde arıtılmış atıksuların Riva Deresi’ne deşarj edilmeden önce Ömerli Havzası’ndaki yeşil alan ve tarım arazilerinin sulanmasında kullanılması halinde sağlanabilecek su tasarruf miktarı hesaplanmıştır.
In parallel with the rapid population growth in the world and the development of industry, water use is increasing day by day. It is very important to create alternative water resources in addition to the efficient use of existing water resources, in today's world, where access to clean water resources is difficult. The reuse of treated wastewater, one of these alternative sources, in different areas will contribute significantly to the sustainable use of water resources. Being one of the most crowded cities in the world, Istanbul is one of the cities that receive the most immigration with its being a trade center, the size of its economy, its location, historical and touristic values. With a population of 16 million and an annual population growth rate of 24.2‰, large amounts of wastewater will inevitably occur in Istanbul. In this study, the amount of water savings that can be achieved if treated wastewater from Paşaköy Advanced Biological Wastewater Treatment Plant is used for irrigation of green areas and agricultural lands in Ömerli Basin before being discharged to Riva Stream has been calculated.

Description

Keywords

Arıtma, Atıksu, Su tasarrufu, UV dezenfeksiyon, Yeniden kullanım, Treatment, Wastewater, Water saving, UV disinfection, Reuse

Citation

Kılıç, M. Y. ve Rukiah, K. (2022). "Arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı: Paşaköy atıksu arıtma tesisi örneği". Uluslararası Biyosistem Mühendisliği Dergisi, 3(1), 50-57.