Acil servise başvuran hastalara çekilen kraniyal manyetik rezonans görüntüleme (MRG) değerlendirilmesinde acil tıp araştırma görevlilerinin yorumlamadaki doğruluk ve güvenilirliğinin araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021

Authors

Kaya, Arif Mesud

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Acil servisteki hastaların değerlendirilmesinde acil tıp asistanlarının (ATA) kraniyal manyetik rezonans görüntülemeleri (MRG) doğru bir şekilde değerlendirmesi hastaların tedavi ve yönetiminde kritik bir önem arzeder. Çalışmamızda acil serviste kraniyal MRG çekilmesi gereken hastaların, çekilen bu MRG görüntüleri yorumlanırken ATA‟ların doğruluk ve güvenilirlik derecelerini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışma kapsamında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi‟ne 20 Ağustos 2020 - 20 şubat 2021 tarihleri arasında başvuran ve nörolojik patoloji düşünülerek kraniyal MRG çekilen 100 hastanın kraniyal MRG sonuçları prospektif olarak incelendi. Araştırmaya dahil edilen ATA‟ların MR görüntülerini değerlendirmesi istendi. Radyoloji uzman hekiminin raporu altın standart kabul edilerek ATA‟lar ile uzman radyoloji raporu arasındaki uyumluluk değerlendirildi. İstatistiksel analizler SPSS Statistics 22.0 programında yapıldı ve anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi. Çalışmada ATA‟ların kraniyal MRG yorumları ile radyoloji uzman yorumları karşılıklı olarak değerlendirildiğinde genel uyumluluk oranı %93.4 olarak bulundu. Radyoloji uzmanı ve radyolog asistanı yorumu arasındaki genel uyumun %98.3 olduğu bulundu. Hem ATA hem de radyoloji asistanı için tüm patolojik bulguların tespitinde radyoloji uzmanı ile aralarında istatistiksel olarak anlamlı uyum bulundu. Sonuç olarak, ATA‟ların kraniyal MRG yorumlamalarında genel olarak üstün bir performans gösterdiği görüldü. ATA‟ların çoğunlukla nörolojik semptomlarla başvuran hastaları karşılayan,ayırıcı tanıya giden ve tedavi eden ilk hekim olması ve bu hastalarda radyolojik tetkiklerin değerlendirilmesindeki performansını hayati öneme sahip olması, kraniyal MR konusundaki uyumluluk oranının yüksekliğini açıklayabilir.
Accurate evaluation of cranial Magnetic Resonance Imaging (MRI) by Emergency Medicine Physicians (EMP) is critical in the treatment and management of patients in the emergency room. In this study, we aimed at evaluating the accuracy and reliability of EMPs while interpreting MRI images of patients presenting to the emergency department. Cranial MRI images of 100 patients presenting to Uludag University Medical Faculty‟s Emergency Service between 20 August 2020 and 20 February 2021 who underwent cranial MRI considering a neurological pathology wewe examined prospectively. EMPs included in the study were asked to evaluate these MRI images. Radiology specialist‟ report was conidered as the gold standard and compatibility between EMP‟s and radiologst‟s report was evaluated. Statistical analysis was performed using SPSS Statistics 22.0 program and p < 0.05 was acepted as the level of significance. The general compatibility of EMP‟s and radiologist‟s cranial MRI reports in this study was found to be 93.4%. The overall consistency between the ragiologist‟s and radiology resident‟s interpretation report was 98.3%. In determining pathological findings, statistical significance was present in both EMP‟s and radiology resident‟s findings. Consequently, EMPs showed an outstanding perfomance in the evaluation of cranial MRI images. The fact that EMPs are the first physicians who recieve patients presenting with neurological symptoms, evaluate the viii differential diagnoses and offer primary treatment explains their high performance in the evaluation of these radiological findings.

Description

Keywords

Emergency doctors, Cranial MRI, Compliance assessment, Acil tıp asistanı, Kraniyal MRG, Uyum değerlendirmesi

Citation

Kaya, A. M. (2021). Acil servise başvuran hastalara çekilen kraniyal manyetik rezonans görüntüleme (MRG) değerlendirilmesinde acil tıp araştırma görevlilerinin yorumlamadaki doğruluk ve güvenilirliğinin araştırılması. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.