Hammadde tedarik aktivitesi için kesin zaman pencereli araç rotalama optimizasyonu

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015

Authors

Akca, Kuntay

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma, klasik Araç Rotalama Probleminin (ARP) genelleştirilmiş bir hali olan Zaman Pencereli Araç Rotalama Problemi (ZP_ARP) dikkate alınarak hazırlanmıştır. ZP_ARPde klasik ARPden farklı olarak araçların doluluklarını en yüksek değere ulaştırmakla birlikte, uğrayacakları noktaların çalışma veya yükleme saatlerine uygun olarak kullanılmasına izin verilmektedir. Pratikte sıklıkla karşılaşılan bir problem olmasına rağmen, ZP_ARP ile ilgili literatürde az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada, ZP_ARP için bir karma tamsayılı doğrusal programlama modeli önerilmiştir. Tedarikçiler; 5, 10, 15 ve 20'lik gruplara ayrılarak, önerilen bu matematiksel modelin çalışma kapasitesi ve süresi test edilmiş ve sonuçları sunulmuştur.
In this paper, the vehicle routing problem with time windows (VRP_TW) which is the generalized version of the classic vehicle routing problem, is considered. Unlike the classic Vehicle Routing Problem, vehicles are allowed to be used according to shipment calendar of the suppliers with maximum filling ratio in the VRP_TW. Although the VRP_TW is often encountered in practice, there are very few studies in literature. In this study, a mathematical model proposed for the VRP_TW. Suppliers are divided in some groups with 5, 10, 15 and 15 members and the efficiency of this proposed mathematical model is analyzed.

Description

Keywords

Karma tamsayılı doğrusal programlama modeli, Zaman penceresi, Araç rotalama problemi, Araçlarda yüksek doluluk oranı, Mixed integer linear programming model, Time windows, Vehicle routing problem, High filling rate

Citation

Akca, K. (2015). Hammadde tedarik aktivitesi için kesin zaman pencereli araç rotalama optimizasyonu. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.