Semptomatik kalça ağrısının nadir görülen bir nedeni: Sinoviyal pit: Olgu bazlı derleme

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-08-19

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Sinoviyal pitler; genellikle 1 cm'den küçük çaplı, çevresi ince bir skleroz tabaka ile çevrili radyolüsent yuvarlak lezyonlar şeklinde gözlenirler ve sıklıkla femur boynunun proksimal üst kısmında yerleşirler. Çoğunlukla asemptomatik seyrederler ama bazen kalça ağrısına neden olabilirler. Bu olgu bazlı derlemede, kliniğe non-travmatik sağ kalça ağrısı ile başvuran 57 yaşındaki bir kadın hasta üzerinden konu irdelenecektir. Çeşitli analjezik ilaçlardan fayda görmeyen hastada yapılan sağ kalça manyetik rezonans görüntülemede (MRG) sinoviyal pit saptanmış ve konservatif tedavi ile ağrısı kontrol altına alınmıştır. Bu derlemede çok yaygın bir bulgu olan kalça ağrısının nispeten çok akla gelmeyen nedenlerinden biri olan sinoviyal pit ve radyolojik olarak ayırıcı tanısında göz önünde bulundurulacak hastalıklar vurgulanmıştır.
Synovial pits are usually observed as radiolucent round lesions less than 1 cm in diameter, surrounded by a thin layer of sclerosis, and are often localized in the proximal upper part of the femoral neck. They are mostly asymptomatic, but sometimes they can cause hip pain. In this case-based review, a 57-year-old female patient who applied to the outpatient clinic with non-traumatic right hip pain will examine the subject. In the patient who did not benefit from various analgesic drugs, a synovial pit was detected in the magnetic resonance imaging (MRI) of the right hip and the pain was controlled with conservative treatment. In this review, synovial pit, which is one of the relatively unimaginable causes of hip pain, which is a very common finding, and diseases that will be considered in the differential diagnosis of radiological findings are emphasized.

Description

Keywords

Sinoviyal pit, Kalça ağrısı, Manyetik rezonans görüntüleme, Synovial pit, Hip pain, Magnetic resonance imaging

Citation

Ertem, U. ve İrdesel, J. (2021). ''Semptomatik kalça ağrısının nadir görülen bir nedeni: Sinoviyal pit: Olgu bazlı derleme''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 47(2), 309-312.