Husein Cozo (Hayatı, eserleri, yenilikçiliği ve itikadi görüşleri)

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012-05-07

Authors

Ömerdiç, Samed

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, Husein Cozo'nun hayatı, eserleri, itikadî görüşleri ve Bosna Hersek'te el-Menâr ekolünün tesiri ile Husein Cozo'nun yenilikçi görüşleri ele alınmaktadır.Çalışma, giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır.Birinci bölümde Husein Cozo'nun hayatı, yenilikçi fikirlerinin kaynağı olarak el-Menâr ve Bosna Hersek'te yaşayan Müslümanların din geleneği ile Boşnak kelâm âlimlerinin silsilesinin değerlendirilmesi yapılmıştır.İkinci bölümde Husein Cozo'nun itikadî görüşleri ilâhîyyât, nübüvvât ve semiyyât olarak üç başlık altında incelenmektedir.Üçüncü bölüm ise temel itikadî konular içinde yer almayan ama kelâm ilmi bakımından önem arz eden konuların değerlendirilmesine ayrılmıştır.Sonuçta genel bir değerlendirme yapılmıştır.
This work discusses the life of Husein Dozo, his works, views about faith and his reformist views under the influence of the al-Manar school in Bosnia and Hercegovina.The work consists of introduction, three chapters and summary.In the first chapter an assessment has been made of the life of Husein Dozo, al-Manar as the source of his reformist ideas and the religious tradition of Muslims living in Bosnia and Hercegovina together with the succession of Bosnian Kalam scholars.The second chapter studies Husein ?ozos views about faith under three topics; the ilahiyat, prophethood and semiyyat.The third chapter deals with topics thats not included in basic faith topics but which are important from the viewpoint of kalam disciplin.A general assessment has been made in the summary.

Description

Keywords

Husein Cozo, Kelâm, Islahat, Selef, Akıl, Hürriyet, Doğa kanunu, Gerileme, Kur’ân, el-Menâr, Kalam, al-Manār, Reformation, Reason, Freedom, Law of nature, Recession, Qur’an

Citation

Ömerdiç, S. (2012). Husein Cozo (Hayatı, eserleri, yenilikçiliği ve itikadi görüşleri). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.