Bilateral pulmoner arter anevrizması (Olgu sunumu)

Loading...
Thumbnail Image

Date

1991

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Behçet hastalığı nedeniyle takip edilen hasta öksürük, hemoptizi, nefes darlığı yakınmaları ile göğüs hastalıkları kliniğine başvurdu. Göğüs röntgenogramında her iki hilusta uniform yapıda yer kaplayan kitle lezyonları dikkati çekmekteydi. "Hilum overlie sign" pozitif olarak saptandı. Daha sonra yapılan toraks BT incelemesinde her iki pulmoner arter anevrizması olabileceği düşünüldü. Hastanın genel durumunun çok kötü olması nedeniyle pulmoner anjiografi yapılamadı. Ancak BT incelemesi yapılarak bilateral pulmoner arter anevrizma tanısı desteklendi. Bilateral pulmoner arter anevrizmasının çok nadir görülmesi nedeniyle olgumuzu sunmayı amaçladık.
A case of Behçet applied to chest clinic with symptoms of cough, hemoptysis and dispnea. On chest x-ray there was mass lesions on both hilus with uniform structure. CT showed centralIy enhancing, periferally hypodens lesions on both hilar locations which were thought to be bilateral aneurysmatic lesions. lt was not possible to do pulmonary angiography because of patient's bad status and active hemoptysis. But reexomining with CT in dynamic mode supported the diagnosis of bilateral pulmonary aneurysms.

Description

Bu çalışma, 24-26 Eylül 1990 tarihlerinde İstanbul[Türkiye]’da düzenlenen XII. Ulusal Türk Radyoloji Kongresi‘nde bildiri olarak sunulmuştur.

Keywords

Bilateral pulmoner, Arter anevrizma, Bilateral pulmonary, Artery aneurysms, Behçet hastalığı, Behçet disease

Citation

Parlak, M. vd. (1991). "Bilateral pulmoner arter anevrizması (Olgu sunumu)". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 18(1), 145-149.