Genel anestezi sırasında göz içi basıncındaki artış önlenmesinde Pankuronyum ve Lidokain'in ön tedavi (pretreatment) etkilerinin karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1991

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Onar olguluk 3 gruptan oluşan 30 hastanın 60 gözünde yapılan bu çalışmada Pankuronyum 0.01 mg/kg, Lidokain 1 mg/kg. ve Serum Fizyolojik (2 ml), Sodyum thiopental (6 mg/kg) ve Suksinilkolin (1.5 mg/kg) ile yapılan indüksiyondan 3 dakika önce ön tedavi olarak uygulanmış ve göz içi basıncı anestezi öncesi (I), ön tedaviden önce (II), tiopental ve sulesinilkolinden sonra (III), entübasyondan hemen sonra (IV) ve entübasyondan 2 dakika sonra (V) ölçülmüştür. Her üç ilaç da intübasyondan sonra göz içi basıncında görülen yükselmeyi önlememişler, pankuronyum ve lidokain arasında bu bakımdan anlamlı bir fark bulunamamıştır.
In 60 eyes of 30 patients randomly divided into 3 groups who received Pancuronium (0.01 mg/kg), Lidocain ( 1 mg/kg) and saline (2 ml) as pretreatment 3 minutes before anesthetic induction with NA thiopental (6 mg/kg) and Succinylcholine (1.5 mg/kg), IOPs were measured preoperatively (I), before pretreatment (Il), after thiopenthal and succinylcholine (lll), immediately after intubation (IV) and 2 minutes after intubation (V). Pretreatment did not prevent the increase in IOP, in all groups. There was no statistical significance between Pancuronium and Lidocain regarding this effect.

Description

Keywords

Genel anestezi, Göz içi basıncı, Pankuronyum, Lidokain, Pancuronium, General anesthesia, Lidocaine, Intraocular pressure

Citation

Şahin, Ş. vd. (1991). ''Genel anestezi sırasında göz içi basıncındaki artış önlenmesinde Pankuronyum ve Lidokain'in ön tedavi (pretreatment) etkilerinin karşılaştırılması''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 18(1), 73-80.