Yeni tümör markırlar olan MCA ve CA 15-3 düzeylerinin metastatik meme karsinemalarında karşılaştırılmalı değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1991

Authors

Brand, Jan Müller
Miserez, Andrea

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Mevcut diyagnostik metodlarla metastatik meme karsinoma tanısı almış 35 olgu, yeni tümör markırlar olan MCA ve CA 15-3 düzeyleri yönünden değerlendirildi. Olguların in vitro serum MCA ve CA 15-3 konsantrasyonları, değişen zaman aralıklarıyla seri olarak saptandı. 17 olguda metastaz saptanmadı önceki MCA ve CA 15-3 konsantrasyonları da çalışıldı ve bu değerlendirme kapsamına alındı. Olguların genel değerlendirilmesi ile MCA sensitivitesi % 80, CA 15-3 sensitivities % 77 bulundu. Her iki markınn birlikte değerlendirilmesi ile sensitivitenin % 85'e ulaştığı görüldü. Çalışma sanucunda metastatik meme karsinomalarının in vitro manitorize edilmesinde MCA 'nin daha sensitif bir markır olduğu kanısına varıldı.
Thirty five cases which had been diagnosed by present diagnostic methods were evaluated with their new tumor marker levels of MCA and CA 15-3. All cases were followed-up for their in vitro serum levels of MCA and CA 15-3 with different time intervals. Before detection of metastases, the serum concentrations of MCA and CA 15-3 were studied in some cases and these values were also contained in this investigation. With general evaluation of the cases, the sensitivity of MCA is found 80 % and CA 15-3 is found 77 %. When two markers were evaluated together, the sensitivity increased to 85 %. As a result of this study, it was decided that MCA is more sensitive marker for in vitro monitoring metastatic mammary carcinomas.

Description

Keywords

Markırlar, MCA, CA 15-3, Metastatik meme karsinemaları, Markers, Metastatic breast carcinomas

Citation

Güneş, İ. vd. (1991). ''Yeni tümör markırlar olan MCA ve CA 15-3 düzeylerinin metastatik meme karsinemalarında karşılaştırılmalı değerlendirilmesi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 18(1), 1-7.